PaperLike: 13,3palcový E-Ink monitor

Monitory mají stále dokonalejší barvy a vyšší rozlišení. Na trh se ale chystají i modely, které jsou založené na technologii elektronického inkoustu. Jedním takovým je PaperLike.

Elektronický inkoust coby technologie s velmi nízkou spotřebou elektrické energie, která je navíc potřeba pouze při překreslování obrazu, našla skvělé uplatnění v elektronických čtečkách knih.

Kromě nízké spotřeby je hlavní předností skvělá čitelnost na přímém slunci, zkrátka podobně jako samotný papír s vytištěným obsahem. Všechny tyto vlastnosti chce ale společnost Dasung Tech využít i u větších úhlopříček.

PaperLike: 13,3 palců elektronického inkoustu i bez blikání

Nový produkt s označením PaperLike má 13,3palcovou úhlopříčku s rozlišením 1 600 × 1 200, což odpovídá parametrům například PDF čtečky Sony DPT-S1. PaperLike však nemá povrch „displeje“ z měkkého plastu, jak je u e-ink displejů běžné.

PaperLike-Dasung-E-Ink-Monitor.jpg
PaperLike se připojuje pouze pomocí USB

Místo toho používá povrch ze skla, podobně jako některé běžné barevné displeje. Monitor je určený i pro běžné počítačové použití a využívá přednosti elektronického inkoustu v nejnovější generaci.

PaperLike nemá žádný externí adaptér pro napájení z elektrické zásuvky. Jeho spotřeba je tak nízká, že si vystačí s jedním USB portem, přes který se přenáší kromě napájení i obrazová data.

Pokud byste ale čekali obraz, který bude při každém překreslením ošklivě problikávat s černou barvou a jeho překreslení potrvá několik sekund, budete překvapeni. PaperLike totiž používá několik módů, které umožní dosáhnout i plynulého překreslování obrazu bez blikání.

Díky tomu je možné na monitoru i prohlížet webové stránky, skrolovat, vidět plynule se pohybující se kurzor myši a podobně. Zkrátka jako na normálním barevném displeji. Ale  s vyšší rychlostí překreslování dochází ke zhoršení kvality a snížení rozlišení obrazu, takže je to něco za něco.

Oblast použití?

Lze jen těžko říci, pro jakou cílovou skupinu je takový monitor určen. V případě spotřeby při aktivním použití není výhoda moc velká, současné barevné monitory s LED podsvícením už jsou pod hranicí 30 W. Hlavní výhodou je tak nulová spotřeba když se obraz nepřekresluje – typicky pro nějakou forma dashboardu či dat, která se mění jen občas.

Druhým tahákem je samozřejmě viditelnost venku a na přímém slunci, kde klasické displeje stále nemůžou konkurovat elektronickému inkoustu.

Příliš vysoká cena

Zatím není jasné, kdy se začne 13,3palcový PaperLike prodávat, ale cena se očekává poměrně vysoká – v rozmezí 645 až 970 dolarů (přibližně 16 000 Kč až 24 000 Kč s DPH). Za tuto cenu lze nakoupit spoustu velkých barevných monitorů s rozlišením minimálně Full HD.

20141205124647396.jpg

PaperLike s takovou cenou bude určen pouze pro specifické použití, u kterých není problém s cenou, ale právě ve zmíněných vlastnostech v podobě spotřeby a viditelnosti na přímém slunci.

vidio.jpg
Monitor PaperLike zvládne i režim na výšku

Bude ale zajímavé sledovat, jestli se trh velkých displejů s elektronickým inkoustem dostane s cenou níže a najde si své ideální místo. Barevné displeje s vysokým rozlišením jsou totiž stále levnější a velmi rychle se tak dostávají do všech možných oblastí. Jejich spotřeba i viditelnost se rovněž zlepšuje a je tak otázkou, jestli v budoucnu nakonec neporazí i samotný elektronický inkoust.

Diskuze (43) Další článek: Český výrobce 3D tiskáren be3D postaví výrobní halu v Kralupech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,