Software | Microsoft | Fotografování

Pamatujete bizarní Photosynth? Microsoft jej definitivně pohřbil. Připomeňte si ho

Pamatujete si ještě na Photosynth? Asi ne, když tedy včera Microsoft na svém vývojářském blogu publikoval zprávu, že jej definitivně ukončil, mnohé spíše překvapilo, že projekt ještě existoval.

Bizarní 3D modely

Pojďme trošku zavzpomínat a připomenout si místy bizarní, ale v každém případě zajímavou exotickou fotoslužbu. Microsoft s ní vyrukoval v roce 2008 a sliboval, že když nějakou scénu nafotíte ze všech možných úhlů, aplikace Photosynth ze snímků složí 3D model, kterým budete moci otáčet, přibližovat – jako byste použili 3D skener.

451298403 158542782 779004891 291775759 24783914 3270448 438323207 423380113 345934283
Photosynth na svém počátku: Scéna pořízená z různých úhlů se proměnila v pokus o 3D model. Výsledek však nevypadal vždy dobře.

Mělo to ale jeden háček. Photosynthu se podařilo sestavit dobrý 3D model jen pokud měl k dispozici opravdu kvalitní vstupní data, a tak se veřejná galerie brzy zaplnila tisíci a tisíci synthy, které byly v prvé řadě ošklivé a nefunkční.

Microsoft svoji technologii, která zároveň sloužila jako demonstrace schopností Silverlightu, nadále rozvíjel, nicméně po čase přišel na to, že mnohem praktičtější budou namísto 3D modelů klasická panoramata.

Gigapixelová panoramata

Firma vypustila do oběhu docela povedený skládač panoramatických snímků Microsoft ICE, který se oproti konkurenci lišil především v tom, že byl napojený na Photosynth, který sloužil pro zobrazování rozměrných gigapixelových snímků. ICE totiž nevyplivnul nějaký obří JPEG, ale rozměrné panorama rozřezal na dlaždice o různém rozlišení, které se pak na webu načítaly průběžně podle přiblížení.

Image 028.pngImage 029.pngImage 030.pngImage 031.pngImage 032.pngImage 033.pngImage 034.pngImage 035.png
Skládání panoramatu krok za krokem v Microsoft ICE
494229034
A výsledek automatického složení bez dodatečných úprav geometrie (originál na Google Photos)

Díky Silverlightu a Photosynthu bylo prohlížení obrovských panoramatických snímků rychlé, posouvání ve scéně jemné, a jelikož bylo vše zdarma, produkt v podstatě neměl konkurenci. Byl to dobrý nápad, nicméně jej nakonec zabil právě Silverlight.

Achillovou patou byl Silverlight

Konkurenční technologie pro Adobe Flash Player se na scéně objevila příliš pozdě – v podstatě ve chvíli, kdy se začínalo ve velké mluvit o nástupu HTML5 a WebGL a bylo jasné, že budoucnost nepatří kontejnerovým pluginům jako Flash, Java applety nebo zmíněný Silverlight, jehož podpora napříč platformami byla ke všemu krajně omezená.

Microsoft sice později předělal podstatnou část technologie na HTML5, ovšem tou dobou už gigapixelová panoramata zjevně nikoho nezajímaly a nezachránila to ani aplikace pro iPhone.

Nyní tedy služba definitivně končí, program Microsoft ICE je ale stále k dispozici, ačkoliv jeho poslední aktualizaci vydal Microsoft již před dvěma lety.

Škoda jen, že neexistuje spolehlivá bezplatná náhrada. Na internetu je sice hromada fotogalerií, pokud však chcete zdarma publikovat obří panoramatický snímek složený třeba z deseti 20megapixelových fotografií v interaktivním prohlížeči s možností přibližování a průběžným načítáním (tedy nikoliv stažení celého snímku naráz, ale jen dlaždic), možností je jako šafránu.

Diskuze (9) Další článek: Vyšla Opera 43 s prediktivním načítáním webu a rychlejším startem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,