Pád legendy: Atari v USA žádá o bankrotovou ochranu

Legendární výrobce videoher Atari se v posledních letech trápí, konkurence dřívějšího lídra trhu drtí. Firma teď pro své aktivity ve Spojených státech dokonce požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. Ta má americkým aktivitám Atari umožnit restrukturalizaci. Podle listu Los Angeles Times se mají tyto aktivity oddělit od francouzské mateřské společnosti a začít působit jako samostatný podnik s pomocí peněz od nových investorů.

Atari800.jpg

Průkopník počítačových her Atari byl na vrcholu v 80. letech, kdy spolu se značkami Commodore nebo ZX Spektrum představoval synonymum pro domácí počítač určený převážně k hraní her.

Společnost, která se proslavila hrami jako je Pong, Asteroids, Space Invaders nebo Pac-Man, byla založena v roce 1972. Původně se zabývala herními automaty, později se podílela na vývoji herních konzol a domácích počítačů. Ve společnosti krátkou dobu pracovali rovněž zakladatelé technologického gigantu Apple Steve Jobs a Steve Wozniak.

Firma ale postupně začala zaostávat za konkurencí. Atari již delší dobu herní konzoly nevyrábí a zabývá se pouze vývojem her. Výrazně se ale neprosazuje vedle gigantů jako je Activision Blizzard (ATVI) nebo Electronic Arts (EA).

Atari sice sídlí v Evropě, s akciemi podniku se obchoduje na francouzské burze, hlavní část obchodních aktivit má však ve Spojených státech. Soudní ochrana před věřiteli v USA má umožnit americké části se osamostatnit na francouzské matce, která není zisková od roku 1999. Odříznutí se má pomoci přilákat nezbytnou hotovost a potenciální investory.

Atarigraf.png
Akcie Atari v Paříži se po oznámení zprávy propadly o víc než 5 procent

Atari má v současnosti pod sebou více než 200 různých titulů včetně Centipede, Missile Command nebo Rollercoaster Tycoon. Ve svých plánech se chce výrobce v budoucnosti více soustředit mimo jiné na hry pro mobilní zařízení, jako jsou chytré telefonii tablety.

Diskuze (14) Další článek: Sergeye Brina můžete potkat v metru, poznáte ho podle Google Glass

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,