Biometrie

Ověřit si platbu „selfíčkem“? Jde to, MasterCard v Evropě spustil biometrickou autentizaci

Biometrická autentizace online plateb, kterou společnost MasterCard na začátku roku zkušebně provozovala v USA a Kanadě, je nyní dostupná v Evropě včetně České republiky, informuje Engadget.

Systém se jmenuje MasterCard Identity Check, ale většina lidí mu říká „selfie pay“. Je to proto, že jeden z možných způsobů autentizace platby je vyfocení vlastního selfie. Vedle toho můžete použít i otisky prstů.

Za celým projektem stojí myšlenka urychlení procesu platby, aby si lidé mohli ověřovat svoji totožnost bez nutnosti pamatování si hesla. Roli hraje i větší bezpečnost, jelikož zloději něčí podobu či otisky prstů získají hůře než nějakou číselnou kombinaci. Přiložení fotografie nebude fungovat, jelikož při ověřování je třeba, aby se člověk hýbal (konkrétně by mělo stačit mrknutí).

Biometrický autentizační systém funguje jako samostatná aplikace. Uživatelé při jejím stažení musí poslat MasterCard svoje selfie, podle kterého se budou porovnávat všechny budoucí snímky. Společnost ujišťuje, že všechna data, které získá, má dostatečně zabezpečená.

Diskuze (4) Další článek: Čína chce v roce 2020 vyslat do vesmíru raketobus pro dvacet turistů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,