OpenSolaris končí a nebude ani linuxový herní Steam

Oracle a Google se perou o Javu, herní Steam pro Linux nebude. Na PlayStation už zase můžete instalovat tučňáky, neoficiálně. Wolfenstein je open-source. Čtěte linuxové novinky.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci.

Distribuční systém Steam, přes který lze nakupovat hry a komunikovat s ostatními hráči, se své linuxové verze nedočká. Alespoň ne v blízké době. Přestože už se Steam pro Linux jevil jako jasná věc, všechno je nakonec jinak. Marketingový ředitel Valve Doug Lombardi v rozhovoru pro GamesIndustry.biz prohlásil: „V současné době nepracujeme na žádné linuxové verzi Steamu.“ Toť vše. Kdyby Steam pro Linux přece jen někdy byl, mohl by mu výrazně pomoci. Absence opravdu kvalitních komerčních titulů je jedním z největších problémů Linuxu, který by Steam elegantně vyřešil. O něco lépe jsou na tom uživatelé Mac OS X, ti už Stream mají. Nabídka sice není zdaleka tak široká, ale legendární hry jako Half-Life a Counter-Strike si bez problémů zahrají. Linux a Mac OS jsou oba unixové systémy, takže teoreticky by cesta ke Steamu na Linuxu nemusela být tak dlouhá... Ale ve Valve rozhodli jinak a linuxáci se bez Steamu budou muset obejít.

steam.png
Steam na Macu. My s Linuxem se ho jen tak nedočkáme, zdroj superapple.cz

Oracle vs Google – IT giganti se dostali do křížku kvůli Javě

Oracle podal žalobu na Google kvůli údajnému porušování patentů, které používá v Javě. Oraclev dubnu 2009 pohltil společnost Sun Microsystems, tvůrce mnoha open-source projektů včetně Javy. Co konkrétně vadí? Podle společnosti Oracle Google porušil patenty, protože pro svůj operační systém Android poskytuje virtuální stroj Dalvik. Pomocí nástroje DX může vývojář převést javové binárky na soubor, který bude spustitelný právě v Dalviku na přístrojích s Androidem. Samotný projekt Dalvik je nenapadnutelný, protože zahrnuje vlastní bytekód, a tak se Oracle soustředí na společné vlastnosti projektů, které má patentované.

Oracle požaduje stažení androidových telefonů z trhu a kvůli open-source licenci ho viní i z toho, že ostatní nabádá k podvodnému jednání. Samozřejmě už se vyrojilo mnoho spekulací, o co Oraclu jde. Jednou z nich je i teorie, že se Oracle snaží Google dotlačit k tomu, aby s ním bojoval proti softwarovým patentům. Tomu by nasvědčoval i fakt, že v minulosti Oracle proti patentům silně vystupoval. O Googlu sice slyšíme mnohem častěji, ale Oracle je velmi silná společnost a nyní lze jen těžko odhadovat, kdo tento souboj těžkých vah vyhraje. Podrobně se kauze věnuje Lukáš Zapletal v článku. Pokud by vám to nestačilo, můžete si přečíst plné znění žaloby.

Jailbreak pro PlayStation 3 umožňuje instalaci Linuxu

Když Sony před pár měsíci vydala aktualizaci firmwaru pro PlayStation 3 (PS3), ve kterém odstranila možnost instalace linuxových operačních systémů, strhla se velká vlna nevole. Uživatelé to (myslím, že oprávněně) považovali za podraz, protože možnost instalace Linuxu byla jedním z důvodů, proč se rozhodli právě pro PS3. Sony tímto krokem chtěla hlavně zabránit používání PS3 jako cenově výhodné součástky pro stavbu superpočítačů. Je všeobecně známo, že ceny konzolí jsou částečně dotovány z prodejů her. Jailbreak ve formě čipu v USB klíčence by podle tvůrců neměl ovlivnit nárok na záruku a instalace je prý velmi jednoduchá. Ale i tak existuje několik zásadních proti, kvůli kterým bych vám koupi nedoporučil. Prvním je cena, čip stojí 170 USD, což je polovina ceny nového PS3. Navíc by to byla velmi nejistá investice. Někteří uživatelé se obávají, že Sony brzy vydá aktualizaci, ve které by mohla uživatele jailbreaku nějakým způsobem penalizovat nebo jailbreak znefunkčnit.

Google chystá tablet se systémem Chrome

Možná už 26. listopadu Google do světa vypustí tablet se svým cloudovým operačním systémem Chrome. O výrobu samotného tabletu se postará společnost HTC, která pro Google vyrobila i telefon Nexus One. Na 26. listopad letos připadá takzvaný „Black Friday“ – pátek po díkuvzdání, který zahajuje vánoční nákupní horečku. Základem tabletu by mohla být platforma NVidia Tegra 2 s 2 GB operační paměti a alespoň 32 gigabajtovým SSD. Taková konfigurace by umožňovala bezproblémové přehrávání Flashe nebo videa ve vysokém rozlišení. Samozřejmostí je dotykový display s podporou multitouch. Nutno podotknout, že se jedná o nepotvrzené informace, ke kterým se Google zatím nevyjádřil. Zajímavý je možný způsob prodeje. Tablet by se údajně levně nebo dokonce zdarmadodával k (už ne tak levným) datovým tarifům společnosti Verizon. Tento způsob prodeje je ve Spojených státech velmi rozšířený u mobilních telefonů. O případném prodeji tabletu v České republice nic nevíme, ale s největší pravděpodobností bude mít minimálně několikaměsíční zpoždění, takže si ho pod stromeček nenadělíte.

tablet.png
Jeden z návrhů, jak by mohl tablet od Googlu vypadat, zdroj chromium.org

Vývojáři rozšíření pro Chrome budou muset zaplatit poplatek

Google bude od vývojářů rozšíření pro Chrome/Chromium vybírat jednorázový poplatek. Ten budou muset zaplatit při registraci vývojářského účtu. Google na nich nechce rýžovat a ani se jich nechce zbavit, jde o bezpečnostní opatření. Poslední dobou se množila rozšíření se škodlivým kódem, která uživatelům dělala problémy nebo kradla osobní údaje. V Googlu doufají, že toto opatření podvodům alespoň z části zamezí, protože každý účet bude lépe identifikovatelný podle čísla bankovního účtu nebo kreditní karty. Malý poplatek ve výší 5 USD nebudou muset platit vývojáři, kteří se zaregistrovali před zavedením opatření. U vývojářů ze opatření nesetkalo s kladnými ohlasy. A z jejich pohledu se není čemu divit – vývojáři ostatním zdarma poskytují rozšíření a ještě by za to měli platit.

Novinky ze světa softwaru


Id Software uvolnil zdrojové kódy Wolfensteinu

Možná si ještě vzpomínáte, jak před pěti lety id Software uvolnil engine hry Quake 3 pod GPL licencí. A pokud ne, tak jste možná alespoň hráli jednu z mnoha stříleček, která díky zpřístupnění kódu vznikla. Některé z nich jsou velmi známé, například Urban Terror, OpenArena, World of Padman, Tremulous nebo Smokin' Guns. Časem se možná dočkáme dalších kvalitních her, protože zakladatel společnosti John Carmack na QuakeConu oznámil, že zveřejní zdrojové kódy hry Return to Castle Wolfenstein a jejího multiplayerového následovníka Wolfenstein: Enemy Territory. Pro upřesnění: Neznamená to, že si můžete hry stáhnout, hrát a upravovat je. Dostupné jsou pouze zdrojové kódy, herní data jako například textury nikoliv. Pro vývojáře je to ale ideální příležitost k vytvoření hry bez toho, aby museli investovat mnoho času a prostředků do vývoje vlastního enginu, který by nejspíš stejně nedosahoval kvalit enginu použitého v Quake 3 nebo Wolfensteinu.

wolfstein.png
Wolfenstein: Enemy Territory, zdroj doupe.cz

Novinky ze světa distribucí


OpenSolaris končí

Oracle open-source komunitu zachmuřil ještě jedním rozhodnutím. Po převzetí Sunu se očekávalo, že Oracle některé projekty zastaví a teď se tomu tak stalo. Stopku dostal unixový systém OpenSolaris, dříve známý jako SunOS. Nadále se bude vyvíjet už jen Solaris Express, jehož většina je sice open-source, ale CDDL licence je velmi omezující a přístup k aktuálním sestavením distribuce budou mít pouze interní vývojáři. Oracle se tento krok snaží kompenzovat tím, že budoucí vydání Solaris 11 Express nabídne volně ke stažení. Ale to by to nebyl open-source, kdybychom se nedočkali forku. Jmenuje se Illumos a před časem ho založila část komunity kolem OpenSolarisu, protože byla nespokojena s přístupem Oraclu. Z projektu Illumos bude čerpat například distribuce Nexenta. Illumos slibuje stoprocentní kompatibilitu se Solarisem, ale to v budoucnu nemusí být tak snadné, když bude vývoj probíhat za zavřenými dveřmi.

opensolaris.png
Takto vypadal dnes již zesnulý OpenSolaris
Diskuze (81) Další článek: Video: Google vtrhnul do českých televizí s novou reklamou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,