Office 365 vs. Google Apps: v souboji cloudových kanceláří vede Microsoft

Organizace houfně přecházejí na cloudové řešení práce s dokumenty a největší softwarové firmy se snaží využít příležitosti a získat co nejvíce zákazníků na svou stranu. Je to především souboj dvou aktuálně největších platforem pro cloudovou kancelář – Office 365 od Microsoftu a Google Apps. Podle aktuálních výsledků průzkumu společnosti Bitglass, na který upozornil ZDNet, se navzdory velkým ambicím Googlu více daří Microsoftu. Office 365 jsou aktuálně nejrozšířenějším systémem pro cloudovou kancelář.

Analýzou vzorku přibližně 120 tisíc globálních firem bylo zjištěno, že pro zajištění práce s dokumenty a e-maily aktuálně používá Office 365 25,2 % firem, Google Apps 22,8 %. Ryze cloudová řešení přitom rostou rychlým tempem, Google svůj tržní podíl meziročně zvýšil z 16,3 na 22,8 % a Microsoft dokonce ze 7,7 na zmiňovaných 25,2 %.

Růst Microsoftu je dán především tím, že firmy přechází z desktopových licencí Office a vlastního e-mailového řešení právě na Office 365, zůstávají přitom de facto věrní platformě. To Google se musí snažit více, aby zákazníky získal. Ze slušného meziročního růstu by mohl být tedy teoreticky spokojený, ale očekával, že podíl meziročně zdvojnásobí, což se nepodařilo.

Z průzkumu dále vyplývá, že velké firmy houfně přechází na cloudové řešení e-mailu. V organizacích nad 1000 zaměstnanců už cloudové řešení převažuje (57 %), v menších firmách do 500 zaměstnanců roste podíl jen o trochu pomaleji (44 %). 

Diskuze (7) Další článek: Skylake čipy Core M předčasně odhaleny, lze je čekat v novém MacBooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,