Virtuální realita | Oculus Rift

Oculus potvrdil vysokou cenu ovladačů, představil bezdrátový prototyp a snížil nároky pro VR

Oculus v těchto dnech pořádá konferenci Connect 3, která je určena především pro vývojáře, nicméně přišel s několika novinkami pro veřejnost. Jednou z nich je finální oznámení ceny a dostupnosti pro ovladače Oculus Touch, které měly být připraveny už v létě.

Nakonec k zákazníkům dorazí až 6. prosince a jejich cena je nastavena na částku 199 dolarů. U nás tak můžeme počítat s částkou do šesti tisíc korun. Vzhledem k tomu, že samotné brýle vyjdou na 20 tisíc, bude cena kompletu stejná jako v případě HTC Vive, které lze pořídit za 26 tisíc.

oculus-touch.jpg
Ovladače Oculus Touch budou stát do šesti tisíc. Cena kompletu se tak vyrovná HTC Vive

Další aktualitou ze stáje Oculusu je technologické demo prototypu Santa Cruz, s nímž se Zuckerberg na konferenci pochlubil. Toto zařízení má v budoucnu vyplnit mezeru mezi Oculusem Rift a jednoduchými pasivními brýlemi typu Gear VR, do nichž se vkládá smartphone.

Oculus pracuje na zařízení, které bude obsahovat dostatečně výkonný hardware pro hraní, ale zároveň se bude jednat o zařízení, které vypadá prakticky podobně jako běžný Oculus bez kabelů. Zároveň nebude potřebovat externí senzory pro snímání hráče v prostoru.

Na prototypu si totiž Facebook testuje především systém inside-out trackingu. Ten je možný díky několika kamerám, které jsou vestavěny do přední části zařízení. Dokáží zmapovat prostor a určovat pozici hráče vůči překážkám a také hře či aplikaci předat informaci o tom, zda stojí či například klečí.

V neposlední řadě také došlo ke snížení nároků na provoz virtuální reality prostřednictvím Oculus Rift. Vývojáři prý optimalizovali chod natolik, že je možné provozovat VR na sestavě s procesorem Intel Core i3-6100 a grafikou GTX 960. Očividně se však nebude jednat o hraní náročnějších her – pro ty bude tato sestava stačit možná pro hraní ve Full HD, nikoliv ve virtuální realitě vyžadující 4K.

Diskuze (2) Další článek: Do Česka dorazila další vlna útoků na domácí routery. Obrana je přitom triviální

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,