Testy | Logitech

Obyčejná webkamera je nuda. Zkusili jsme Logitech Group, pořádnou videokomunikaci přes internet

  • celý tým v jednom záběru
  • stiskem tlačítka změníte pohled kamery
  • kvalitní objektiv s 10× zoomem

Pokročilá řešení pro videokonference máme spojená s drahými vestavěnými sestavami využívajícími proprietární řešení. Na opačném konci stojí webkamery v notebooku nebo lepším případě samostatně připojované.

Logitech Group stojí mezi těmito dvěma světy. Nabízí pokročilé funkce a kvalitu obrazu jako špičková řešení, současně snadnost použití a kompatibilitu jako základní webkamera.

s3_rgb_jpg_low-ConferenceCam Live Family Vertical F.jpg

Mnohé může cena 26 500 Kč odrazovat, ale popravdě vzhledem ke kvalitě obrazu a funkcím to není přehnaně vysoká cena.

U videokonferencí rozhoduje především kvalita obrazu a zvuku. Logitech Group proto používá velmi kvalitní kameru s desetinásobným zoomem a příjemným podáním obrazu až do rozlišení 1080p při 30 snímcích. Kamera se přitom může i natáčet do stran v rozsahu 260° a výškově v rozsahu 130°. Můžete mít přitom přednastavených až pět pozic kamery a zoomu a potom mezi nimi přepínat tlačítky na dálkovém ovládání nebo základnové stanici. Základna kamery může ležet na stole nebo díky přibalenému držáku viset na stěně. případně je zespodu i závit pro stativ.

s3_rgb_jpg_low-ConferenceCam Live Hub Rear F JP CC3500e.jpgs3_rgb_jpg_med-ConferenceCam Live Camera Straight F.jpgs3_rgb_jpg_med-ConferenceCam Live Control Cord Connection F JP CC3500e.jpgJPG 72 dpi (RGB)-ConferenceCam Live Remote F JP CC3500e.jpg
Hlavní kabely vedou do malé schovatelné krabičky, kameru můžete dát na stůl, stěnu nebo stativ. Vnitřní organizace kabelů schovává nevzhledné konektory

O zvuk se stará základnová stanice pro umístění na stůl. Obsahuje prostorové mikrofony i reproduktory. u větších zasedaček pak můžete přikoupit dva doplňkové mikrofony pro lepší pokrytí místnosti. I bez připojení počítači můžete základnu využít jako kvalitní Bluetooth reproduktor a mikrofon pro konferenční hlasové hovory.

s3_rgb_jpg_med- 33_ GROUP _-Remote.jpg383320138
Pro větší místnosti lze připojit doplňkové mikrofony

Do této základny přitom vede jen jediný kabel. Veškerá kabeláž se svádí do malé krabičky, kterou můžete klidně schovat. Vede do ní napájení celého systému a třímetrový USB kabel pro připojení k počítači. Ke kameře tak vede jen jediný pětimetrový kabel, stejně dlouhý kabel vede i do základnové stanice.

Během počáteční instalace tak máte šanci všechny otravné kabely schovat a viditelně nechat jen základnu s jediným tenkým kabelem.

V počítači se při připojení systém chová jako webová kamera, reproduktor a mikrofon. Nic nestandardního vyžadujícího specializovaný software. Díky tomu můžete použít běžný Skype, Messenger nebo i podniková řešení jako Skype for Business. Současně můžete systém využít i pro živé streamování na internet, jde zkrátka o velmi dobrou webkameru.

Pro záznam videa z Logitech Group jsem použil OBS Studio s nastavením bitrate 5 Mbit/s

Logitech Group

kamera:
1080p 30 fps
10× zoom
otáčení 260° vodorovně, 130° svisle
H.264 UVC 1.5
13 × 17 × 13,8 cm
585 g

základnová stanice:
duplexní audio
Bluetooth a NFC pro mobilní telefon
čtyři všesměrové mikrofony
stavový displej pro ID volajícího, délku hovoru a další odezvy funkcí
dosah mikrofonů 6 m
24 × 24 × 6,5 cm
1,22 kg

26 500 Kč
(doplňkové dva mikrofony 6700 Kč)

Logitech Group má samozřejmě i nějaké ty nedostatky. Asi nejvíc mi vadí přechody mezi přednastavenými záběry kamery. Někdy to funguje správně a přechod mezi jedním a druhým záběrem je plynulý. Někdy se ale kamera rozhodne pro kalibraci a otočí se z prvního záběru do krajní polohy, aby se vrátila do druhé polohy. To i v případě, kdy by jinak stačilo jen mírně natočit kameru a pohnout zoomem.

Během používání také budete asi muset častěji přecházet k připojenému počítači. Hovor můžete na základnové stanici přijmout a zavěsit. Výběr z kontaktů ale na základně neuvidíte. Pokud budete chtít nastartovat hovor ze strany Logitech Group, nevyhnete se ovládání počítače.

Logitech Group ale především přináší kvalitní videokonference i do menších firem. Nemusíte investovat velké peníze, abyste získali výborný reprezentativní obraz se zřetelným zvukem.

Diskuze (14) Další článek: Apple: Předobjednávek nového Macbooku Pro je nejvíc v historii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,