Hardware

Nový standard IEEE 802.3bz-2016 přinese 2,5 Gb/s i pro nejlevnější síťové kabely

Organizace IEEE schválila dva nové standardy síťových přenosů, které dostaly označení 802.3bz-2016,2.5G/5GBASE-T. Z toho také vyplývají jejich teoretické propustnosti, které přinesou – 2,5 Gb/s a 5 Gb/s. Nejzajímavější na těchto standardech je typ kabelů, které pro tyto přenosové rychlosti budou využívat.

Rychlost 2,5 Gb/s budeme moci využívat na nejlevnější kabeláži, kterou pro drátovou síť používáme, tedy tu s označením Cat 5e a cenou několika desetikorun za metr. Naopak pětigigabit bude moci být využíván na kabelech Cat 6, které se liší vyztuženým kroucením a tedy vyšší odolností vůči rušení a přeslechům. Nové standardy budou využívat pro přenos frekvenci 200 MHz.

640px-Twisted_pair_based_ethernet.svg.png
Parametry jednotlivých standardů (zdroj: Wikipedia)

802.3bz-2016 má překlenout mezeru mezi aktuálně běžným gigabitem a drahým desetigigabitem. Tam je využívána kabeláž Cat 7, která přidává stínění jednotlivých párů, vyztužení, kompletní opletení a využívá 400 MHz.

Počkat si samozřejmě budeme muset na síťové komponenty, které si budou s novými standardy rozumět. Cena síťovek však jistě nebude začínat na desíti tisících jako v případě karet pro 10 Gb/s.

Diskuze (33) Další článek: Ani tenhle plán nevyšel, Mozilla definitivně končí s vývojem Firefox OS

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,