Nový solární panel má rekordní efektivitu. Překonal úctyhodných 26 %

Tým japonských vědců vyvinul pomocí technologie HJ-IBC nový experimentální křemíkový solární panel o ploše 180,4 cm2, jehož efektivita proměny sluneční energie na elektřinu překonala hranici 26,3 % (via Ars Technica). Na první pohled by se sice mohlo zdát, že se jedná o docela nízké číslo, faktem však zůstává, že limitem dnes zdaleka nejrozšířenější křemíkové technologie fotovoltaiky je 29% efektivita. Existují i jiné postupy s potenciálem vyšší efektivity, zatím však jen v laboratořích a levná masová výroba je v nedohlednu.

Podstatnější informací je ale nakonec to, že japonský solární panel, ačkoliv se zatím i v tomto případě jedná o prototyp, má průmyslové ambice, takže by se měl časem dostat do výroby. Cílem přitom nebylo vyrobit panel, který sice vyrobí více elektřiny, ale bude dražší, takže se v součtu nakonec stejně nevyplatí, ale zařízení, které by bylo cenově srovnatelné.

Podle odhadů bude v roce 2050 tvořit solární energie více než 20 % veškeré celosvětové výroby elektřiny a právě podobné efektivnější technologie tomu mohou napomoci. Zvýšení výroby elektřiny o nějaké procento se sice může zdát jako zanedbatelný detail, nicméně dlouhodobě a na velkých plochách se již jedná o obrovskou úsporu.

Diskuze (24) Další článek: Hackeři vydírají Apple: Zaplaťte, jinak vymažeme miliony zařízení!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,