Nový Firefox 38 má nové nastavení a podporu pro DRM

Vyšla nová verze internetového prohlížeče Firefox s číselným označením 38. Je to jedna z těch důležitějších verzí, která přináší více novinek. Tou nejviditelnější je razantní změna panelu s nastavením, dále byla například zavedena podpora nepopulárního DRM.

886031241 
Nový Firefox 38. Úvodní obrazovka je oproti předchozí verzi trochu upravená

Roky neměnný panel s nastavením už je minulostí, nově se veškeré nastavení spravuje na samostatné kartě. Struktura nabídky nastavení naštěstí byla zachována, takže se neztratíte. Jen vše vypadá jinak, nutno uznat, že moderněji. 

2015 05 15 (10 52 14).jpg2015 05 15 (10 55 13).jpg 
Staré nastavení v již hodně zažitém dialogovém okně • nové nastavení převedeno do karty

Verze pro Windows zavádí mimo jiné podporu pro Adobe Content Descryption Modul (CDM), což je ochrana proti kopírovaní ze streamovacích služeb. Tento způsob DRM ochrany zamezí lokálnímu uložení obsahu a využívají ho populární streamovací služby jako je Netflix apod. Mozille bylo pochopitelně zavádění DRM ochrany do jinak otevřeného prohlížeče trochu proti srsti, a tak se o důvodech nasazení více rozepsala na blogu. Bez podpory CDM by řada služeb zůstala nedostupná, proto ve Firefoxu defaultně je, ale komu bude vadit, může CDM odebrat nebo si stáhnout instalaci Firefoxu bez CDM

Další novinky se nesou především v duchu vylepšené podpory prvků HTML 5.

 

Diskuze (24) Další článek: Byznysový zápisník: Babiš chce regulovat bitcoin, Mládek Teslu v ČR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,