Microsoft | Operační systémy | Mobility

Nová čísla Gartneru: Už si to konečně přiznejte. Telefony s Windows jsou mrtvé

  • Microsoft se roky snažil prosadil Windows na telefonech
  • Nepomohla mu ale ani Nokia
  • Gartner nyní potvrzuje nekončící propad prodejů

Od vydání výročního Anniversary Update pro Windows 10 uplynul už bezmála měsíc a Microsoft nyní vypustil do světa i jeho mobilního sourozence pro telefony. Už to nebylo takové haló jako na začátku srpna, poněvadž člověk, který nosí v kapse Windows Phone, začíná být zcela objektivně řečeno ohrožený živočišný druh.

Těžko říci, jaké jsou skutečné tržní podíly mobilních platforem, pokud bychom se na ně ale podívali optikou klasických webových statistik, konkrétně třeba NetMarketSharu, mobilní Windows obsadí zdánlivě skvělé třetí místo hned za Androidem a iOS.

247290272
Mobilní operační systémy podle NetMarketShare

Třetí místo? Vždyť to je skvělé – za to v Riu dostanete bronz kolem krku! Jenže pohled na čísla už tak veselý není, mezi Androidem, iOS a mobilními Windows je totiž doslova propastný rozdíl. Tak propastný, že už je třeba řadit Windows k chytrým telefonům se Symbianem a BlackBerry. To je poměrně smutný výsledek, zvláště pokud si uvědomíme, že se Microsoft snažil protlačit svůj mobilní systém všemi možnými cestami, marketingové oddělení utratilo miliony dolarů v propagaci a stejně to bylo k ničemu. Nikdo ten systém prostě nechce.

Tržní koláč mobilních OS jako Praha

Pojďme si ty tržní podíly podle NetMarketSharu vyjádřit ještě na něčem hmatatelnějším – třeba na Praze. V Praze podle zimních čísel žije 1,27 milionů obyvatel. Kdybychom na ně měli promítnout tržní koláč, pak by platilo následující:

  • 838 tisíc Pražanů by mělo v kapse telefon/tablet s Androidem
  • 353 tisíc Pražanů by tam mělo iPhone/iPad
  • 35 tisíc Pražanů by tam mělo Windows Phone
  • 18 tisíc Pražanů by tam mělo hloupý (ale surfování-schopný) telefon
  • 13 tisíc Pražanů by tam mělo starou Nokii se Symbianem
  • 11 tisíc Pražanů by se chlubilo svým stále exotičtějším BlackBerry

Jistě, jsou to jen orientační čísla a zvláště u těch hloupých telefonů asi nepříliš přesná, poněvadž na nich zpravidla po webech surfují jen masochisté, ale lze předpokládat, že podíly alespoň první trojky budou se skutečností nějak hrubě korelovat. Surfujeme na nich díky jejich kvalitním webovým prohlížečům a rozměrným obrazovkám a to buď na 3G a LTE, nebo na Wi-Fi.

Nemilosrdná čerstvá čísla od Gartneru

Nelichotivá čísla mobilních Windows nyní potvrdil i Gartner, který jen opakuje to, co poslední roky opatrně přiznává ve svých kvartálních výsledcích i samotný Microsoft. Celý projekt Windows Phone je prostě průšvih.

Zarytí zastánci této platformy by s podobným soudem jistě nesouhlasili a ostře kontrovali výčtem skvělých výhod, kterými tato platforma disponuje, jenže o to přeci v byznysu vůbec nejde. Microsoft není charita, ale komerční výrobce, který vyrábí věci pro zisk, a pokud o ně zákazníci nemají zájem, prostě to přestane dělat.

A skutečně, Microsoft začal omezovat portfolio svých lumií, což by mu teoreticky mohlo pomoci soustředit veškerou energii do několika málo modelů, jak to dělá třeba Apple. Tímto způsobem by zároveň mohl dát více prostoru partnerům, kteří by mohli lumiím lépe konkurovat.

Podle Gartneru k tomu pomalu dochází, jenže v rámci celku je to jen chiméra. Telefony s Windows od ostatních výrobců totiž rozhodně nezpomalují celkový pád – pouze se proměnily vnitřní poměry jedné umírající platformy. A ta to má přes veškerou snahu spočítané. Jak jinak a ve vší střízlivosti interpretovat fakt, že zatímco telefonů s Androidem se ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně prodalo o 25 milionů více, telefonů s Windows naopak o 6 milionů méně.

Prodeje chytrých telefonů koncovým zákazníkům ve druhém čtvrtletí letošního roku podle Gartneru

Operační systém Prodeje 2Q16 (mil.) Podíl 2Q16 Prodeje 2Q15 (mil.) Podíl 2Q16
Android 296,90 86,2 % 271,65 82,2 %
iOS 44,40 12,9 % 48,09 14,5 %
Windows 1,97 0,6 % 8,20 2,5 %
BlackBerry 0,40 0,1 % 1,15 0,3 %
Ostatní 0,68 0,2 % 1,23 0,4 %
Celkem 344,40 100,0 % 330,31 100,0 %

Zatímco telefonů s Androidem se v daném období prodalo bezmála 297 milionů, telefonů s Windows necelé dva miliony. Jistě, podle Gartneru si o pár milionů kusů pohorší třeba i Apple, nicméně stále od dubna do prázdnin prodal 22× více zařízení!

Suma sumárum, v nových prodejích klesla platforma Microsoftu pod jedno procento a pomalu přestává být atraktivní i pro vývojáře a poskytovatele služeb, kterým se vývoj pro tuto platformu přestává vyplácet.

Kde nejsou pokémoni, tam pšenka neroste

Když nahlédnete do zdejšího Windows Storu, často narazíte na aplikace, které již nikdo neaktualizuje a ti, kteří stále čekali na nějaký zázrak, již mnohdy také rezignovali a vývoj pro mobilní Windows eufemisticky řečeno odložili. Týká se to zejména některých českých bank. Kdo by kupoval chytrý telefon, ve kterém by si v roce 2016 nemohl zkontrolovat ani pohyb na svém účtu a zaplatit?

294169222
Lze předpokládat, že podobná nabídka bude stále častější. Pokud bude mít služba mobilní aplikaci, pak pro Android a iOS. Vývoj pro ostatní platformy se prostě nevyplatí.

A co je nejhorší, mobilním Windows se vyhýbají i aplikace, které dnes způsobují onen šum na internetu a virální marketing. Zatímco miliony surfařů po celém světě během léta propadly honbě za pokémony, ti, kteří mají v kapse dlaždice Metra, mohli vše sledovat jen zpovzdálí. Nejde přitom o pokémony samotné — na ně si za rok už třeba nikdo nevzpomene, ale spíše o ten pocit nejistoty, o co budu ochuzen příště, tedy jestli autor mé oblíbené aplikace také nezařízne další aktualizace a tak dále.

43886077
Mobilní systém může být rychlý, může šetřit baterii a může disponovat hromadou perfektních vestavěných funkcí, ale pokud na něm běžný uživatel nespustí to, co je aktuálně trendy, platforma prostě nemá šanci zasáhnout mainstream.

Je poměrně symbolické, že v některých ohledech pohřbil Windows Phone i Microsoft samotný. Patrné to bylo právě během vývoje aktuálního letního upgradu, v rámci kterého přinesl mobilní asistent Cortana synchronizaci notifikací s desktopem. Tato funkční výbava se přitom dostala nejprve do Cortany pro Android a teprve po mnoha týdnech i do testovacích verzí Windows. Majitel Lumie tak přišel o poslední zbytky jakékoliv exkluzivity a ze strany Microsoftu to byla spíše symbolická facka do tváře.

Jak bude vypadat smrt mobilních Windows

Těžko říci, jak bude vypadat smrt mobilních Windows v praxi. Ačkoliv se Satya Nadella nechal v posledním roce několikrát slyšet, že akvizice Nokie byla chyba, což potvrdil její faktický účetní odpis a propuštění tisíců zaměstnanců mobilní divize, vysocí představitelé Windows včetně jejich šéfa Terryho Myersona zároveň veřejnost měsíc co měsíc přesvědčovali, že mobilní Windows nekončí a vývoj pokračuje.

324057996
Lumia 950XL je špičkově vybavený telefon s perfektním fotoaparátem. Když jsem ji testoval, používal jsem ji právě jako fotoaparát. Jako kapesní počítač mi ovšem sloužila stará herka s Androidem, který disponoval všemi mými oblíbenými aplikacemi. Byl to stejný pocit, jako když člověk odkojený Windows přejde na Linux a namísto Photoshopu dostane Gimp.

A tak je možná potká osud BlackBerry. Ty telefony tu stále jsou, svoji funkci plní skvěle a jejich majitelé na ně nedají dopustit… Zatímco prodeje rok od roku klesají a klesají a jednoho dne na ně prostě zapomeneme.

Jenže zatímco pro BB jsou jeho telefony klíčový byznys, pro Microsoft jen snaha naskočit do rozjetého rychlíku post-PC éry, ačkoliv hlavním pilířem jeho byznysu jsou podniky a stále více cloudové služby, kde má díky masivním investicím do ekosystému Azure šanci, aby udával tón a docela úspěšně bral vítr z plachet konkurenčnímu Googlu i Amazonu.

Diskuze (261) Další článek: Facebook nezapomněl na mobilní Windows. Novou aplikaci ale jen zkopíroval z iPhonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,