Notebooky by mohly dostat druhý displej na víko, úsporný e-ink

Pamatuje si na iniciativu Microsoftu dostat na notebooky druhý malý displej, který by zobrazoval miniaplikace z Windows Vista? Technologie stará sedm let zvaná SideShow se neujala, což však nezabránilo Intelu zkusit to znovu a trochu jinak. Na IDF prezentuje prototyp notebooku vybavený displejem s elektronickým inkoustem na víku. Má velikost menší čtečky knih a dokáže zobrazovat různorodé stavové informace se zanedbatelnými požadavky na energii.

IDF 2nd screen_05.JPGIDF 2nd screen_01.JPGIDF 2nd screen_02.JPG 
Prototyp notebooku s e-inkovým displejem na víku pro zobrazení různorodých informací. Energie se spotřebuje jen při jejich překreslení

Proč se Intel pouští do něčeho takového? Chce zkusit nastavit standard takového nápadu, který by pak mohli snadno využít různorodí výrobci počítačů. Když by se uchytil, snadno by se tvořily univerzální aplikace a především by mohl Intel výrobcům nabídnout optimalizované čipy a další související hardware.

Uvidíme, co přijde. Velikost displeje není nijak pevně předurčena, tak mohou teoreticky vzniknout například tablety se schopnostmi PC, které by druhým displejem měly pokryty celá záda a posloužily by tak zároveň jako čtečka knih.

IDF 2nd screen_03.JPG IDF 2nd screen_04.JPG 
Aplikace pro nastavení informací na displeji. Sázet na něj můžete různé předdefinované widgety. Ale to by ve finále mohlo vypadat ještě úplně jinak, vývoj je teprve na začátku.

Ohledně prosazení tohoto nápadu Intelu do praxe jsem ale dost skeptický. Pokus s druhým displejem na zadní straně už jsme viděli v mobilní oblasti, jmenuje se YotaPhone, a není to žádný prodejní trhák. Bezesporu už takový nápad osvítil i některého z výrobců notebooků a k výrobě by nutně nepotřeboval standard Intelu. Žádný takový notebook se ale na trhu zatím neobjevil a můžeme si domyslet proč – stavový displej na víku displeje nemá vlastně moc smysl. Máme mobily, a když už vytáhneme notebook, tak ho zpravidla hned otevřeme. A počítačové tablety by byly jako čtečka knih nepříjemně těžké.   

Diskuze (12) Další článek: Operátoři jsou nadšení z nového digitálního eurokomisaře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,