Hardware | Raspberry Pi

Nextcloud Box: NAS postavený na Raspberry není jen pro geeky

Pokud z jakéhokoliv důvodu nevěříte úložištím jako je Dropbox nebo Google Drive, pak je ideálním východiskem využívání vlastního NASu s přístupem z internetu. V případě, že se však rozhodnete pro nákup kompletního řešení v podobě klasického síťového disku, pak se částka s nákupem disků snadno přehoupne přes 5 či 10 tisíc. Řešením tak může být vlastní stavba s využitím Raspberry Pi, která je však vhodná spíše pro zkušenější uživatele. Pokud tedy nezvolíte Nextcloud Box, jenž je připraven pro použití téměř okamžitě a nakonfiguruje jej snad každý.

Scrn-09-19-002.png
Nextcloud Box v sobě ukrývá Raspberry Pi a disk s kapacitou 1 TB

Jde o krabičku, v níž výrobce rovnou dodává interní pevný disk s kapacitou 1 TB a zákazník pouze dodá vlastní Raspberry. Zároveň najdete v balení microSD kartu s předinstalovaným Ubuntu ve verzi pro IoT (Snappy Ubuntu Core) a všechny potřebné nástroje – databázový MySQL, Apache a hlavně systém Nextcloud 10. Základní konfigurace tak proběhne rovnou ve webovém rozhraní jako u běžných NASů.

Systém zajistí snadnou správu souborů ať už z webového rozhraní nebo mobilních aplikací a také další cloudové nástroje, které budete mít plně pod kontrolou. Mezi nimi najdeme kancelářský balík Collabora Online Office, webový kalendář nebo nástroj pro hostování vlastních videokonferencí. Vyvíjený je plně jako open-source.

Scrn-09-19-001.png
Výrobce dodá krabičku, disk i kartu se systémem, na zákazníkovi je nákup Raspberry

Při nákupu Nextcloud Boxu najdete v balení vše potřebné – kromě disku to je napájení, všechny redukce, microSD kartu a vše k montáži. Pouze nákup Raspberry zůstává na uživateli.

Nextcloud Box vyjde s daní asi na 1 800 korun, což není o mnoho víc, než je běžná cena 1TB disku. Pokud k tomu přičteme ještě nákup vlastního RPi, stavba miniaturního NASu vyjde na 3 200 korun.

Diskuze (13) Další článek: Týden Živě: Google chce všechny přinutit šifrovat a další události

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,