New York chce omezit stále populárnější Airbnb. Mění zátoku v město penzionů

Senát státu New York prosadil nový zákon, který by měl omezit profesionalizaci Airbnb, která v drahém New Yorku poslední roky způsobila menší revoluci v krátkodobém turistickém ubytování.

488213123
Airbnb je síť majitelů nemovitostí, kteří ji nabízejí k ubytování. Podle newyorských zákonodárců se však už amatérský přivýdělek proměnil v tvrdý byznys, který ohýbá tamní realitní trh a je třeba jej regulovat.

Zákonodárcům nevadí služba jako taková, ale její masivní popularita, která údajně ohýbá celý trh s nemovitostmi. Dokud majitelé nemovitostí pouze pronajímali část svého vlastního obydlí, bylo vše v pořádku, nyní však nabízejí celé nemovitosti, což způsobuje růst ceny a nedostatek volných bytů. Jde to snadno, pronajímatelé totiž nejsou na rozdíl od klasických hotelů vázaní hromadou regulací.

Podle nového zákona, který ještě čeká na podpis guvernéra New Yorku, nesmí Newyorčané nabízet na Airbnb trvale neobydlené nemovitosti na dobu kratší než třiceti dnů.

Zatímco zastánci zákona argumentují tím, že sousedé alespoň budou vědět, kdo vedle nich opravdu bydlí, fanoušci Airbnb z řad mnoha klíčových person Silicon Valley považuji novou legislativu za přílišnou regulaci, která nereflektuje proměnu celého trhu s ubytováním, a doufají, že guvernér nakonec smete zákon ze stolu.

Pokud tedy plánujete návštěvu New Yorku a ubytování skrze Airbnb, ceny by se mohly zvýšit.

Diskuze (5) Další článek: Nejvýkonnější Tesla P100 zamíří do běžných serverů, Nvidia ji nabídne také s rozhraním PCIe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,