Technologie | Netflix

Netflix experimentuje s úspornými kodeky a vylepšuje H.264

Když Netflix před pár dny nabídl možnost stahování obsahu pro offline sledování, zapnul současně i další utajenou funkci - přechod na kodek VP9.

Netflix dlouhodobě patří k hlavním experimentátorům s nejvhodnějším nastavením komprese videa pro co nejvyšší kvalitu v co nejmenším datovém objemu. Nabízený obsah kóduje v mnoha různých rozlišeních a formátech, aby jej dokázal nabídnout na úsporném mobilním připojení i na 4K televizorech.

Doposud používal kodek H.264, pouze pro 4K nasadil H.265. Nyní pro offline stahování nasazuje i VP9. Tento kodek vyvinul Google jako open source odpověď na H.265, kdy hrozily vyšší licenční poplatky za využívání H.265. Google podporuje VP9 v prohlížeči Chrome, který potom přehrává videa z YouTube v úspornější verzi. VP9 má také podporu přímo v Androidu, proto jej zvolil i Netflix jako formát pro mobilní aplikace.

220685754
Upravený VP9 nabídne téměř 36 procent úspory místa při zachování kvality

Podle Netflixu dosahuje VP9 o víc jak třetinu úspornější komprese než H.264 při zachování stejné vizuální kvality. Stažená epizoda klasického seriálu o délce 43 minut zabírá po stažení na telefonu 210 MB. Kvalita je přitom vyšší než u pirátských HDTVripů v H.264, které nyní také občas klesnou k této hranici.

V případě systému iOS ale Netflix nemůže VP9 použít. Apple jej nepodporuje a Netflix tak musí zůstávat u H.264. Přesto i tady nyní přešel z profilu H.264 Main na vylepšený H.264 High. Jen tato drobná změna by přitom nestačila. Netflix dále každé video rozdělí na bloky od délce jedné až tří minut a každý tento blok komprimuje individuálně s nejlepšími parametry, které se týkají nejen bitrate, ale i klíčových snímků a dalších nastavení. Akční pasáže tedy využijí vyšší bitrate, klidnější konverzační části nebudou plýtvat daty. Netflix tento kombinovaný přístup označuje jako AVCHi-Mobile. Rozdíl oproti tradičnímu H.264 není sice tak vysoký, ale i tak Netflix udává o téměř 20% účinnější kompresi při zachování kvality.

V případě streamování používá Netflix jiný přístup vyladěný na dynamické přepínání streamů podle rychlosti připojení k internetu. V případě stahování jde o něco jiného: co nejmenší velikost výsledného souboru při zachování konstantní kvality napříč celým videem.

Netflix se patří pochválit za otevřený přístup. Své poznatky si neschovává pro sebe a výsledky zveřejňuje. Pro Netflix je důležitější rozšíření nabídky různých videoslužeb, než bránění vlastní pozice. Samozřejmě nezveřejňuje veškeré know-how, ale v oblasti komprese videa se řadí k těm otevřenějším.

Zdroj: Netflix

Diskuze (2) Další článek: Apple ukončil podporu Macbooku Pro z roku 2011, jednomu z nejoblíbenějších bazarových modelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,