Nestačí vám běžný externí disk? Lacie 12big nabídne kapacitu 96 TB a Thunderbolt 3

Tuhle diskovou věž si pro ukládání seriálů a hudební sbírky domů pravděpodobně nepořídíte. Je určena především pro práci s videem ve vysokém rozlišení a to až do 6K. Lacie 12big  může obsahovat až 12 disků formátu 3,5“ a tvořit tak výslednou kapacitu 96 TB.

Hliníková věž je vysoká téměř 45 cm a její půdorys kopíruje rozměry iPadu Air. Disky se vkládají do šuplíků, které jsou v zadní části ochlazovány díky čtveřici ventilátorů. Řadič umožňuje výměnu za chodu a  vestavěný zdroj má výkon 400 W.

lacie.jpg
Věž Lacie 12big je nabízena s kapacitami 48, 72 nebo 96 TB. Osazena je disky Seagate

Disky mohou být nakonfigurovány v polích RAID 0/1/5/6/10/50 díky hardwarovému řadiči. Nejvyšší výkony podávané v RAID 0 by měly umožňovat zápis s rychlostí 1 700 MB/s a čtení rychlostí 2 600 MB/s. Rozhraní Thunderbolt 3 s konektorem USB typu C má maximum na 40 Gb/s. V případě potřeby lze použít softwarové šifrování pomocí dodávané utility Lacie Private-Public.

Na trhu zatím mnoho zařízení podporující rozhraní Thunderbolt 3 není, právě letošek by to měl změnit. Aktuálně by šla věž od Lacie připojit maximální rychlostí k několika deskám s čipsetem Z170 nebo notebookům Acer TravelMate P648 či Razer Stealth. Vzhledem ke svému určení by však případní majitelé ocenili updatovanou verzi Macu Pro s novým rozhraním.

Diskuze (15) Další článek: ČTÚ změřil vagóny. Podívejte se, které fungují jako rušička GSM a LTE

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,