Německý Freiburg před lety přešel na OpenOffice. Teď se potupně vrací

Freiburg je německé historické město, které se počtem obyvatel řadí kamsi mezi Plzeň a Ostravu. Podstatné je ale to, že zdejší magistrát před pěti lety opustil vody Microsoft Office a nasadil tehdy s velkou pompou OpenOffice.org. Freiburg byl příkladným modelovým městem, které myslí ekonomicky, šetří a tato politika se zalíbila také tamním zastupitelům za Zelené a Pirátskou stranu.

Idylka nicméně letos definitivně končí a Frieburg se vrací zpět k Office, tentokrát ve verzi 2010. Oficiálním důvodem prý byla komplikovaná integrace balíku do infrastruktury města, kdy se část agendy musela i nadále provádět ve stařičkém Office 2000, a pak také slabší práce s tabulkovým procesorem a editorem prezentací. Svou měrou se prý podepsala i horší kompatibilita, poněvadž i když dnes oba balíky pracují se dvěma ISO normami ODF a OOXML, jejich vzájemná podpora není stoprocentní a stejně tak je tomu v případě nejrůznějších ActiveX doplňků a dalších pokročilých funkcí. V mezidobí se ke všemu vývoj OpenOffice.org rozdělil na Apache OpenOffice a LibreOffice a Freiburg by tak musel provést jisté změny tak i tak.

Open source tedy nemusí být vždy automatickou výhrou a v součtu levnějším řešením, poněvadž Freiburg se vrací k Microsoftu i přesto, že podle Pirátů za nové licence zaplatí 600 tisíc eur.

Diskuze (133) Další článek: Počítačový trh se v Česku propadl o 14 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,