Hardware | Software | Internet

Největší události roku 2016: Posledních dvanáct měsíců v kostce

  • Umělá inteligence porazila člověka
  • Evropa spustila Galileo
  • Yahoo hackeři ukradli, co se dalo

Rok 2016 se nachýlil, a tak přichází na řadu tradiční souhrn těch nejzajímavějších událostí a novinek za posledních dvanáct měsíců. A že jich bylo! Ostatně těm, kteří mají stejně děravou paměť jako autor tohoto článku, nelze než doporučit návštěvu rubriky Zprávy Živě, kde vám naše moderátorky už dlouhé roky každou sobotu přinášejí souhrn toho nejdůležitějšího za uplynulý týden.

Pojďme si tedy těch více než padesát týdnů zopakovat v rychlém průletu největších událostí od ledna do prosince.

Leden

Počátek roku patří na Živě.cz už tradičně CES v Las Vegas, na který každý rok někoho vyšleme. Tentokrát do Nevady odcestuje David, který už pomalu balí kufry. Největšímu veletrhu spotřební elektroniky samozřejmě patřil i letošní leden, přinesl toho ale mnohem více.

408746400
Android jak jej neznáte

Hned zkraje roku to byla především nelichotivá čísla prodejů osobních počítačů. Setrvávající pokles potvrdily obě největší analytické agentury IDC a Gartner. Desktop přitom rozhodně není mrtvý. Naopak! Dokonce i čistě mobilní platformy se svými počítačovými nadstavbami snaží zaútočit na zdánlivě neotřesitelná Windows. Hezkým příkladem je projekt Remix OS, který jeho autoři představili právě na CES 2016.

Jinak ale budoucnost patří kapesním počítačům – tabletům a mobilům, na které se připravil i New York a zkraje roku začal budovat obří městskou síť Wi-Fi s hotspoty v místech původních telefonních budek. O pár měsíců později funkčnost systému trošku omezil, lidé totiž zneužívali dotykové obrazovky na stojanech k vyhledávání pornografie.

Diskuze (4) Další článek: Legendární komunitní Android CyanogenMod končí. Pokusí se jej nahradit Lineage OS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,