Právo | Internet | WikiLeaks

Na WikiLeaks unikly tisíce e-mailů Erdoganovy strany, Turecký úřad web rychle zablokoval

Turecko zablokovalo přístup na web WikiLeaks, který zveřejnila téměř 300 000 e-mailů představitelů turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Ta bývá označována jako strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Země se zmítá ve složité politické situaci, jelikož v noci na sobotu zažila neúspěšný pokus o puč.

328509564
Stránka WikiLeaks zveřejnila téměř 300 000 emailů AKP

E-maily jsou z doby od roku 2010 do 6. července 2016. WikiLeaks je získalo týden před pokusem o převrat, ale pro jejich zveřejnění se rozhodli na základě situace, která v zemi zavládla po události. Zdroj těchto e-mailů podle WikiLeaks nemá s pučem nic společného, ani není v politické opozici.

Turecký telekomunikační úřad uvedl, že proti WikiLeaks musel přijmout administrativní opatření. Tento termín je v Turecku používán při zablokování přístupu k internetovému obsahu, což se i tentokrát potvrdilo. Pro obyvatele Turecka není web WikiLeaks dostupný.

Ochránci lidských práv filtrování internetu dlouhodobě kritizují, jedná se podle nich o omezování svobody slova. Další problém vidí v tom, že v Turecku již došlo k zatčení sedmi lidí, kteří na sociálních sítích kritizovali současnou vládu. Turci si tak musí dávat pozor, co zveřejňují na internetu, cenzura se zjevně přiostřuje.

Zdroje: Aljazeera, E15.cz

Diskuze (10) Další článek: Computer 8/16: test sportovních sluchátek a tabletů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,