Mýty v IT: Lorem ipsum je latinsky psaná povídka

  • Lorem ipsum je známý výplňový text, využívá se při návrzích webů
  • Text nedává smysl, ale samotná slova mají historické kořeny
  • Pro češtinu se hodí používat jiný výplňový text

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Připadají vám slova na předchozích řádcích povědomá? V tom případě jste se již pravděpodobně setkali s tzv. výplňovým textem, jehož úloha je velmi jednoduchá. Má totiž simulovat text nasázený na webové stránce, v časopise nebo v knize s běžným rozdělením slov, jejich délkou a neopakujícími se výrazy.

Fragmenty historie, které nedávají smysl

Smyslem použití je co nejvíce se přiblížit finální podobě konkrétního webu či tiskoviny, aniž by se musel použít smysluplný finální text, který často nebývá ještě k dispozici. Nejčastěji se proto s lorem ipsum setkáte u grafiků a webdesignerů, kteří si výplňový text libovolné délky mohou nechat vygenerovat.

958665002 
Slov, kolik zrovna potřebujete...

Mnoho nezasvěcených takovému textu přisuzuje nějaký význam, případně se domnívají, že se jedná o latinsky psaný text, který něco znamená. Chyba lávky! Lorem ipsum je totiž směsicí náhodně posbíraných slov, která jsou nasázena do celistvého textu.

Původ lorem ipsum je ve středověku, kdy neznámý tiskař nasázel kusy různého textu a vytvořil tak vzorovou knihu. Zajímavé je, že práce tohoto tiskaře přežila nejen do 20. století, ale překonala i digitální věk a dodnes je tento demonstrativní text používán.

Jaká je tedy pravda o tomto textu? Souvisle psaný nedává žádný smysl, nicméně jednotlivé pasáže a úryvky jsou reprodukcí starých knih. Jazykovědci identifikovali nejstarší texty z roku 45 před Kristem z Cicerovy knihy O konci dobra a zla.

Češtinu si nechte vyblábolit

Specifické jazyky, mezi které patří i čeština, především díky používané diakritice, však vypadají v psané podobě jinak, než například latina nebo angličtina. V takovém případě sice lorem ipsum bude fungovat jako výplňový text, ovšem jeho struktura a vizuální stránka se bude od českého textu lišit.

765476765 
Pro češtinu se Lorem ipsum moc nehodí, je lepší využívat Blábot

I proto vznikají různé národní (lokální) alternativy. Tou nejznámější českou je tzv. Blábot, který vznikl v roce 2010, jako náhrada za lorem ipsum, které nedrží přirozenou strukturu a vzhled psaného českého jazyka. Zdrojem pro tvorbu blábot textů jsou povídky Karla Čapka z jedné a druhé kapsy.

Lorem ipsum bylo už i zhudebněno:

Diskuze (29) Další článek: Zprávy Živě: Hackerský únik roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,