Mýty v IT: Anonymní režim prohlížeče vás skryje na internetu

Moderní webové prohlížeče nabízí možnost otevření takzvaného anonymního (private) okna, případně záložky. Mnoho uživatelů má za to, že prohlížením v tomto režimu jsou skutečně neviditelní, nelze je vystopovat a dohledat. To je samozřejmě mylná domněnka.

Odděleně a bez historie, nikoli anonymně

Anonymní režim se postará o to, že po zavření okna či záložky budou automaticky smazány veškeré stopy po vaší činnosti, avšak pouze v rámci počítače. Smaže se historie prohlížení, informace vložené do formulářů, přihlašovací údaje a dočasné soubory.

Skvěle se proto hodí ve chvílích, kdy si na cizím počítači chcete přečíst poštu, přihlásit se k sociální síti nebo jen surfovat po stránkách, které mají být majiteli počítače – anebo jeho dalším uživatelům – skryty.

374075207 
Anonymní režim ve Firefoxu upozorňuje, co všechno nebude prohlížeč ukládat

Z pohledu zvenčí, vůči webovým stránkám, jste anonymní jen z části. Různé weby, ale především reklamní služby jako AdSense, vás sledují mimo jiné prostřednictvím souborů cookie, které se uchovávají právě ve vašem počítači. Pokud se podivujete, jak je možné, že se v reklamním banneru objevilo přesně to zboží, na které jste se právě před chvílí dívali v některém z internetových obchodů, pak odpovědí jsou právě soubory cookie. Díky tomu, že anonymní režim tyto soubory neustále maže, nezjistí provozovatel internetového obchodu třeba to, jak často se na jeho stránky vracíte.

Schovávat se dá za Tor či VPN

Rozhodně však neplatí, že vás anonymní režim skryje zcela a že můžete beztrestně a anonymně obtěžovat další uživatele či páchat jinou nekalou činnost. Vašich identifikátorů ze strany internetu je celá řada. Například webové emailové služby uchovávají historii přístupů prostřednictvím IP adres.

564450770 
Anonymní režim v Chromu

A v bezpečí anonymity nejste ani v rámci velké lokální sítě například Wi-Fi providera, který IP adresy překládá z veřejných na soukromé. Ostatně váš poskytovatel sedící na centrálním uzlu do Internetu se snadno podívá, které stránky otevíráte, jaká data stahujete, zda stahujete filmy přes Torrenty či posloucháte hudbu na Spotify.

Pro anonymní přístup slouží různé virtuální sítě, například Tor, které vaši činnost nejen šifrují, ale i překládají mezi řadou dalších uzlů, takže vystopovat původ buď vůbec nelze, nebo je to velmi obtížné. Případně lze využít tzv. VPN (Virtual Private Network), kdy je vytvořen šifrovaný tunel přímo na určitý server kdekoliv na světě, takže vaše další kroky po internetu vypadají, jako by pocházely z tohoto serveru. VPN si můžete zaplatit za pár dolarů měsíčně, nevýhodou bývá nízká rychlost nehodící se například na streamování videa.

Proto pamatujte: na internetu nejste anonymní ani v anonymním režimu.

Článek původně vyšel v časopise Computer

Diskuze (45) Další článek: Microsoft dá sbohem šifře RC4, která chránila HTTPS a Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,