Microsoft | Právo | Soudy

Může FBI nahlížet do evropských e-mailů na Outlook.com? Stále to nikdo neví jistě

V zámoří již roky probíhá nekonečný boj mezi tamním Ministerstvem spravedlnosti a Microsoftem o to, kde opravdu končí pravomoc amerických úřadů.

Vyšetřovatelé před lety požádali Microsoft, ať jim zpřístupní poštovní schránku na Outlooku v rámci jistého případu ohledně narkotik. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se ovšem ona schránka nenacházela na evropské půdě – v v irském datacentru redmondské korporace.

978645407
Američtí vyšetřovatelé chtějí nahlížet do schránek Outlooku. Microsoft nesouhlasí, pokud se nacházejí v evropských datacentrech mimo jurisdikci USA.

Americké úřady se cítily být v právu, poněvadž provozovatelem datacentra je americká společnost podléhající americkým zákonům, Microsoft to však odmítl udělat s tím, že datacentrum provozuje jeho evropská filiálka a platí tam tedy irské zákony.

Kauza měla obrovský přesah, pokud by totiž soudy uznaly nárok ministerstva, znamenalo by to, že se zahraniční úřady mohou dostat k údajům o milionech Evropanů. Evropa hrozila, že by se v takovém případě zachovala recipročně, nicméně amerických služeb je dnes na západním internetu nepoměrně více než těch evropských – ostatně kolik evropských twitterů, facebooků a googlů používáte, viďte?

Soudy daly loni zapravdu Microsoft, případ se však táhl dál a teprve v úterý Federální odvolací soud odmítl smést původní rozhodnutí ze stolu. Jenže je to složitější, soudci se totiž v názorech rovně rozdělili 4:4, takže vítězství Microsoftu není jednoznačné a soudci, kteří zastávali názor ministerstva, možná předloží případ k posouzení Kongresu a Nejvyššímu soudu.

Diskuze (13) Další článek: Toshiba představila odolné a rychlé pevné disky s kapacitou až 6 TB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,