Umělá inteligence | Intel | Strojové učení

Movidius Neural Compute Stick: akcelerátor neuronových sítí o velikosti flash disku, který stačí zasunout do USB

Minulý rok Intel koupil startup Movidius, který se zaměřoval na vývoj malého, levného a úsporného akcelerátoru neuronových sítí, především pro oblast zpracování obrazu (VPU – Visual Processing Unit). Nyní přichází na trh nový produkt už pod hlavičkou Intelu.

Movidius Neural Compute Stick je zařízení o velikosti flash disku, které se připojuje pomocí rychlého USB 3.0 k počítači či spíše jiným zařízením, protože sám o sobě poskytuje výpočetní výkon „jen“ 100 GFLOPS pro zpracování a běh neuronových sítí. Na trénování to tak rozhodně není, pro to je stále efektivnější velká výkonná grafika, cloud a podobně.

Takový výkon už mají současné procesory, v tomto případě jsou tak hlavním cílem různé vývojářské desky typu Raspberry Pi, drony a podobně, kde je nutné brát velký ohled na nízkou spotřebu. Movidius Neural Compute Stick totiž zmíněný výkon poskytuje se spotřebou pouze 1 W. Zařízení podporuje hluboké neuronové sítě založené na Caffe, kdy je nutné provést automatickou konverzi pro optimalizaci s použitým čipem Myriad 2 VPU.

Movidius Neural Compute Stick se už začíná prodávat na mnoha místech, přičemž cena je pouze 79 dolarů, což je v přepočtu asi 2 400 Kč s DPH.

Diskuze (3) Další článek: Intel končí s nositelnostmi. Rozpustí tým, který vyvíjel chytré hodinky a náramky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,