Asus | Chromebooky

Moderní Chromebook od Asusu: malý, tenký, výkonný, dotykový a s USB-C

Operační systém Chrome OS od Googlu stále není nějaká „masovka“, ale své místo na trhu si zařízení s tímto systémem našla. A ačkoli nijak horentně, nové Chromebooky se stále průběžně objevují. Jako třeba teď - předem odhalená novinka od Asusu. Ta bude podle všeho velmi atraktivním kouskem, oficiální premiéru čekám za pár dní na CES 2017.

Tenké hliníkové tělo s přetáčecím 12,5" displejem s rozlišením Full HD a dotykovým rozhraním, k tomu podsvícená klávesnice a hmotnost 1,2 kg. To jsou parametry mobilního počítače, se kterým se dá pracovat vždy a všude.

Výkon zajistí procesor Intel Core m3-6Y30, což by pro potřeby Chrome OS mělo být v kombinaci se 4 GB RAM více než dostačující. Na data je připraveno 64 GB úložiště EMMC, k tomu slot na micro-SD karty. Dvojice konektorů USB 3.1 typu C slouží pro připojení periferií i k nabíjení.

Atraktivní Chromebook však není tak levný, jak jsme u chromebooků zvyklí. Cenovka je u zmiňované konfigurace 499 dolarů, což by po přepočtu a zdanění znamenalo českou cenovku cca 15,5 tisíce korun.

Novinka Asusu s označením C302CA se krátce objevila zalistovaná v nabídce amerického prodejce a distributora počítačů Newegg.com. Na veřejnost se ale nabídka dostala zjevně omylem a byla krátce po zveřejnění stažena. Redaktorům specializovaného webu Chromeunboxed.com se však jeden kousek podařilo objednat. Prodejce se následně omluvil s tím, že v nabídce měli chybu a zboží není k dispozici, nicméně umožnil ponechání objednávky s tím, že zařízení doručí, jakmile bude k dispozici. Kdy, to neprozradil.

Nový chromebook od ASUSu na obrázcích:

00.jpg 04.jpg05.jpg08.jpg 01.jpg02.jpg07.jpg06.jpg 03.jpg09.jpg

K čemu jsou dobré chromebooky: Když chcete notebook, ale Windows ne

Diskuze (4) Další článek: Do Windows 10 se zjevně chystá herní mód pro maximální využití výkonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,