Notebooky | Mobilní telefon | Gadgety

Mirabook je notebook bez hardwaru. Pohon zajistí připojený telefon

Nedávno uvedený vrcholný telefon Samsung Galaxy S8 opět rozčeřil téma „mobil fungující jako počítač“. Spolu s telefonem byl uveden i dock, který umožní snadné připojení klávesnice, myši a displeje, a software v telefonu je připraven na velkém displeji nabídnout desktopový systém s okny. Mirabook je projekt, který z tohoto nápadu čerpá – je to notebook, který začne fungovat až po připojení telefonu.

Mirabook je levný a lehký notebook, která v sobě nemá procesor či paměti. Nabídne jen 13,3" IPS obrazovku s rozlišením Full HD, klávesnici, touchpad, úložiště na data, reproduktory, nějaké porty navíc a akumulátor. O výkon a software se postará připojený telefon skrze jediný kabel s USB-C.

Mezi podporovanými telefony je samozřejmě nový Samsung Galaxy S8, respektive systém Samsung DeX, ale také řešení Continuum od Microsoftu, které tento způsob využití chytrých telefonů značně proslavilo. Podporovány jsou ale i exotičtější systémy – Remix Singularity, Maru OS, Oxi OS nebo Leena OS. Kromě telefonu můžete k notebooku připojit například i minipočítač, přímo podporovány jsou Raspberry Pi nebo Compute Stick od Intelu.

Samotný Mirabook bude z hliníku, bude vážit jeden kilogram a tloušťka by se měla vejít do 15 mm. Pokud se vám zalíbil, můžete si ho předobjednat na Indiegogu za 200 dolarů bez poštovného a daně (cca 5 000 Kč).

Ovšem pozor! Tento nápad není ojedinělý a možná si vzpomenete, že přesně před rokem se na Kickstarteru objevil Superbook. Stejný princip, ale s horším displejem, plastovým tělem a cenovkou jen 99 dolarů. Zaznamenal velký úspěch, ale stále se nezačal dodávat. Je to tedy trochu risk.

Sluší se připomenout, že o podobná zařízení se pokoušeli i renomovaný výrobci. Nejdál zatím zašel Asus, který s modelem Padfone nabídl telefon vkládaný do těla tabletu a ten jste si následně mohli připojit ještě i ke klávesnici. Trojkombinace se dočkala dokonce dvou generací, ale už se neprodává. Šlo ale o koncept, kdy se z telefonu stával víceméně tablet s klávesnicí, ne desktopový nástroj s okenním systémem. Na podobném principu byla postavena i Motorola Atrix.

Více o Samsungu Galaxy S8:

Diskuze (2) Další článek: Série desktopových čipsetů Intel 300 by měla přinést integrovanou podporu Wi-Fi a USB 3.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,