Microsoft | Notebooky | Surface

Microsoft představil notebook. Nehraje si na „dva v jednom“ a zostudí MacBooky Air

  • Microsoft představil nový notebook vlastní značky
  • Elegantní hliníkový počítač jde přímo proti MacBookům
  • Základní verze má ale slabou výbavu a chybí USB-C

Microsoft na dnešní tiskové konferenci věnované vzdělávání představil kromě Windows 10 S také nový počítač – Surface Laptop. Nový přenosný počítač kupodivu nekombinuje tablet a notebook, je čistě jen notebookem. Displej sice odtrhnout či přetočit nelze, nicméně podpora dotyků nechybí.

Výbava dobrá, ale něco chybí

Novinka v nabídce zapadne mezi tablet Surface Pro 4 s odnímatelnou klávesnicí a prémiový Surface Book. Surface Laptop je ale klasický notebook. Tenký, stylový, výkonný a dobře vybavený.

Je to velmi tenký ultrabook s tloušťkou jen 14,5 mm a hmotností 1,25 kg. Displej má úhlopříčku 13,5", rozlišení 2256×1504 bodů a poměr stran 3:2. Microsoft se chlubí, že je to nejtenčí LCD displej s dotykovou vrstvou. Ta jinak zvládne i přesné ovládání dotykovým perem.

Uvnitř najdeme výbavu s procesory od Intelu, budou na výběr pravděpodobně jen dva: Core i5 nebo Core i7 v „účkových“ verzích. Paměť a úložiště jsou přímo integrovány na desce z důvodu zajištění co největší optimalizace. SSD úložiště mimochodem pracuje na sběrnici PCIe.

Kromě rychlosti se ale Microsoft zaměřil i na optimalizaci energetické náročnosti. A minimalizace separátních hardwarových částí rovněž umožnila využít více vnitřního prostoru pro větší baterii. A tak se Surface Laptop chlubí výdrží až 14,5 hodiny.

Co se týče portů, s nimi se Microsoft moc nepředvedl. Je tu jedno klasické USB 3.0, jeden DisplayPort, sluchátkový konektor a slot pro SD kartu. Ne, opravdu žádné USB-C.

Je prý lepší než MacBooky, ale stejně drahý

Microsoft se na tiskovce nebál přímého srovnání s jablečnou konkurencí a tvrdí, že Surface Laptop je mnohem výkonnější něž MacBooky Air a také že vydrží déle než jakýkoli MacBook.

Minimálně první dojem by měl Surface zanechat podobný, jako právě notebooky od Applu. Microsoft si dal záležet nejen na parametrech, ale také na designu. Notebook je hliníkový, okolí klávesnice je z textilního materiálu jako u klávesnic tabletových Surfaců a nabízet se bude ve čtyřech elegantních barvách. Zpracování působí ze záběrů z prezentace precizně.

Předobjednávat je možné hned, k dispozici Surface Laptop bude 15. června. Cena je 999 dolarů (tj. cca 30 tisíc po přepočtu a zdanění) a zapadá tedy mezi Surface Pro 4 (799 dolarů) a Surface Book (1 499 dolarů).

Pod tisícovku dolarů se ale Microsoft dostal jen se základní verzí s s procesorem Core i5, 128GB úložištěm a 4 GB paměti RAM. To už jsou dnes téměř ostudné hodnoty u takto drahého notebooku. Vyšší konfigurace budou mít až 512GB úložiště a 16 GB RAM, jejich ceny ale zatím zveřejněny nebyly.

Hlavním konkurentem je zjevně MacBook Air, který už je trochu zastaralý a aktuálně je v nabídce Applu nejlevnějším notebookem. Nepřekvapí, že stojí 999 dolarů, a to s procesorem Core i5 a 128GB úložištěm. Je tlustší, těžší, má horší displej, starší čipy, méně výkonu a kratší výdrž. V parametrech má bod navíc pouze za paměť, v základu totiž nabídne 8 GB.

Diskuze (109) Další článek: Kouření zvyšuje riziko diagnózy dětského autismu. A to i přes dvě generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,