Software | Prohlížeče | Edge

Microsoft Edge se loučí s Flashem. Příští rok jej začne zobrazovat jen na vyžádání

Autoři webových prohlížečů postupně připravují své uživatele na ukončení podpory multimediálního Flashe. Zatímco Chrome je opatrnější a spouštění Flashe na webové stránce postupně ukončí salámovou metodou po malých krůčcích, Microsoft bude odvážnější. Může si to dovolit, Edge totiž používá mnohem méně surfařů, a tak blokace Flashe nezpůsobí tolik problémů.

V každém případě, počínaje chystaným upgradem Windows 10 zkraje příštího roku (Creators Update) přestane ve výchozím stavu prohlížeč Edge načítat flashový obsah. Pokud jej ale bude webová stránka vyžadovat, vždy jej budete moci samozřejmě rychle spustit.

204946808
Edge přestane aktivně podporovat Flash. Bude k dispozici jen na vyžádání.

Na základě získaných telemetrických, jestli surfaři Flash v Edgi takto ručně skutečně spouštějí, se pak firma může postupem času rozhodnout, jestli jeho podporu skutečně zcela nezařízne.

Během posledních let potřeba Flashe díky nástupu HTML5 postupně upadá. Nové služby postavené na Flashi pak již prakticky nevznikají, a pokud se tak přeci jen občas stane, jsou spíše terčem posměchu. Jednou z posledních domén, kde je Flash stále silný, je tak streamované video, kde některé služby vyžadují Flash kvůli podpoře nejrůznějších technik DRM aj. I na to však HTML5 výhledově myslí.

Diskuze (15) Další článek: I Twitter se už naučil přenášet živé video, Periscope zatím bude žít odděleně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,