Hardware | Grafické karty

Máte rádi ticho? Palit uvedl první GTX 1050 Ti s pasivním chladičem

Grafiky GTX 1050 Ti patří v řadě Pascal k nižší třídě, pro hraní ve Full HD však nabízí dostatečný výkon. Díky efektivnímu chodu je navíc možné GPU uchladit pasivně, což nyní poprvé předvedl Palit s modelem KalmX Silent.

9946f1a67333.jpg
GTX 1050 Ti s kompletně pasivním chlazením od Palitu je zároveň dostatečně krátká na použití ve skříních mini-ITX (foto: Techpowerup.com)

Teplota karty je snižována masivním dvouslotovým chladičem s dvojicí šestimilimetrových heat-pipe. Díky malým rozměrům může být karta využita v malých sestavách se skříní typu mini-ITX. GPU běží na standardních referenčních taktech, což znamená 1 291 MHz v základu a 1 392 MHz v boostu. Rovněž použité PCB je standardní, a tak zde najdeme například plošku pro doplnění napájecího konektoru, který však není osazen.

687c65411ba8.jpg98547c5246d7.jpg
Pokud nezavřete kartu do skříně bez cirkulace vzduchu, bude její výkon podobný jako u i běžných modelů s aktivním chlazením a referenčními takty (foto: Techpowerup.com)

Pasivní chladič se stará čistě o snižování teploty GPU, paměti ochlazované nejsou a dobrá cirkulace vzduchu ve skříni se tedy bude hodit i z tohoto důvodu. Palit pro co možná největší tok vzduchu zvolil zadní štít s výraznou perforací, kdy jsou v něm konektory umístěny v úzkém proužku celistvého plechu a zbytek je otevřený.

Palit-GTX-1050-Ti-KalmX-Slot-Panel.jpg
Pro proudění vzduchu je upraven také zadní štít s konektory (foto: Tom's Hardware)

Zatím neznáme ceny ani datum uvedení na trh. Cena by se mohla pohybovat kolem 150 dolarů, což by znamenalo českou cenu asi 4 600 korun. To je jen o dvě až tři stovky víc, než model Palit GTX 1050 Ti s běžným aktivním chladičem.

Přečtěte si také:

Diskuze (2) Další článek: Jak zabrzdit rychlou sondu u nejbližší hvězdné soustavy? Tady je plán

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,