Mapy.cz se naučily plánovat trasu v lese i na polňačce. Turistické značení už není pro plánování potřeba

Mapy od Seznamu se opět naučily nové funkce, s nimiž tentokrát potěší především turisty a cyklisty. Nově totiž umožňují naklikat trasu nejen po silnicích, cyklostezkách nebo značených turistických stezkách, ale i po lesních nebo polních cestách.

Na blogu se vývojáři pochlubilo se zajímavými čísly – Mapy.cz pokrývají 180 tisíc kilometrů bez automobilového provozu a 128 tisíc silnic. A vzhledem k tomu, že lze v jedné trase kombinovat více druhů dopravy, může být při plánování využito přes 300 tisíc kilometrů komunikací.

obrázek 055.jpg
Plánování už nemusí vést jen po cyklostezce nebo značené turistické trase

Noví plánování přitom zohledňuje i povrch terénu a bere v potaz například chráněné oblasti nebo národní parky: „To znamená, že například při plánování cyklistické trasy upřednostňujeme lepší povrch a raději nabídneme delší trasu po lepší cestě než nejkratší trasu po pěšině. Volba je však vždycky na samotném člověku, který si může kdykoliv zvolit, zda chce nejkratší trasu bez ohledu na terén, nebo si vloží průjezdní bod místem, kterým chce jít. Při plánování samozřejmě myslíme i na ochranu přírody. Plánovač proto neplánuje cyklistické trasy mimo vyznačené cesty v národních parcích a národních přírodních rezervacích a také neplánuje pěším turistům mimo značené trasy v I. zóně těchto parků a rezervací, ačkoliv jsou komunikace v podkladové mapě vidět.“ vysvětluje Martin Fuks, manažer mapového týmu.

Diskuze (41) Další článek: Opera se nevzdává, tvůrci lákají uživatele Windows XP a Visty k přechodu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,