Lenovo ThinkCentre X1 - tenký výkon pro pracovní stůl

  • cena přes 43 tisíc naznačuje prémiový segment
  • tichý počítač zvládne i větší zátěž
  • sklo na displeji s matnou úpravou

Lenovo Thinkcenter X1 není obyčejný all-in-one, příslušnost k podnikové řadě s dědictvím počítačů IBM znamená strohý nadčasový design a funkce, které podniky ocení.

X1 je především elegantní počítač. Na první pohled si všimnete 11mm tenkého monitoru s rozšířením pro samotný počítač. Naklápění pak dovoluje vysoký rozsah od -5 do 45 stupňů a chromovaná tenká noha počítači sluší.

IMG_8619.JPGIMG_8623.JPGIMG_8629.JPG
Nenápadný design času odolá, chválíme i velký náklon displeje. Červené plastové ouško pro přidržení kabelů vypadá výrazně, můžete jej ale odtrhnout, kdyby vás rušilo

S příslušností k řadě Think je také logické, že tu bude důraz na podnikové funkce. Kamera a mikrofony jsou tak vyladěné na Skype, současně ale můžete kameru zakrýt vestavěným šoupátkem. All-in-one počítače také mívají video vstup, obvykle HDMI, ale tady najdete DisplayPort. Lenovo se také chlubí odolností proti prachu, víc ale oceňuji tichý provoz. Sice se po spuštění zátěže větrák krátce roztočí, ale pak ztichne a i během pokračující zátěže je počítač tichý.

IMG_8624.JPGIMG_8630.JPGIMG_8625.JPG
Vpravo tlačítka (vypínač, přepnutí na video vstup a ztlumení mikrofonu, na zadní straně konektory, pár užitečných včetně audia i na levé straně

Trochu proti podnikovosti jde krycí sklo na displeji. Skla v profesionálním nasazení nemají místo kvůli odleskům a procházejí jen jako nezbytné zlo u dotykových displejů. 24 palcový Full HD displej u X1 kryje sklo a přitom není dotykový. Naštěstí má sklo matnou povrchovou úpravu. Není to zcela matný displej, z odlesků můžete pohodlně vidět okolí, není to ale tak ostré jako obyčejné krycí sklo. Řekněme, že jde o polomatný displej. Doteková vrstva by se tady už opravdu hodila, takto plní sklo jen ochrannou funkci.

IMG_8622.JPGIMG_8631.JPGIMG_8632.JPG
Výdech ventilace na pravé zadní straně často neuslyšíte. Celý kryt můžete bez šroubků vycvaknout a dostanete se k paměťovému modulu. Disk je víc schovaný

Výkon Thinkcenter X1 zajišťují procesory Core i5 nebo Core i7. Na takový tenký elegantní počítač, který byste čekali spíše na stole osobní asistentky než designérky, je to vysoký výkon, který navíc stojí nemalou cenu.

IMG_8620.JPGIMG_8621.JPG
Kamera na horní straně má šoupátko, kterým ji schováte. červená tečka nad i v logu na zadní straně po zapnutí počítače svítí

Vysoká cena nevadí, když se věnuje péče detailům. X1 nabízí dostatek rozšiřujících konektorů včetně snadno dostupných na levé boční straně. V duchu tradice Thinkpadů svítí také na zadní straně červená tečka v logu ThinkCentre.

IMG_8627.JPGIMG_8628.JPGIMG_8633.JPG
Klávesnice nabídne funkční klávesy pro podnikové prostředí, není ale tak pohodlná jako na výborných noteboocích Lenovo. Myš zaujme vyklápěcím krytem baterií na pružince

Naměřili jsme

3D Mark


cdmssd.PNG

Fire Strike 787
Sky Diver 3673
Cloud Gate 6003
Ice Storm 56667
PC Mark 8
Home accelerated 3236
Home standard 2817
Creative accelerated 4005
Work accelerated 4488

IMG_8619.JPGThinkCentre X1

Core i7-6600U, 2,6 GHz
8 GB DDR4
HD Graphics 520
256 GB SSD
23,8" FullHD, IPS, polomatné sklo
802.11ac, Bluetooth
5× USB 3.0, DisplayPort vstup, Gb LAN, audio, čtečka SD
57 × 45,1 × 24 cm (š × v × h)
5 kg


model 10JX000HMC

Počítač vypadá výborně, bohužel už ne tak klávesnice a myš. Přibalená klávesnice sice vzhledem připomíná kvalitní klávesnice z notebooků Lenovo, nemá ale tak příjemný stisk a jistotu psaní. Lenovo klávesnice umí, proto to vadí u tak drahého prémiového počítače. Myš potom pouze zachraňuje sdílení USB přijímače s klávesnicí, toto bezdrátové kombo tedy zabere jen jeden USB port. Na myši je neobyčejné hlavně otevírání prostoru pro baterie.

Lenovo Thinkcenter X1 vybočuje z nabídky allinone počítačů. Vysokou cenou a prémiovým provedením najde místo tam, kde firmy chtějí zaujmout přicházející zákazníky nebo vytvořit prémiové pracovní prostředí. Když ale vyměníte přibalenou klávesnici a myš za něco lepšího, budete spokojenější.

Diskuze (11) Další článek: Cisco koupilo bezpečnostní společnost CloudLock za téměř 300 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,