Lenovo hlásí: nejvíce rostou prodeje chromebooků, herních počítačů a mobilů

Lenovo vydalo hospodářské výsledky za závěrečné fiskální čtvrtletí, které odpovídá prvnímu kalendářní čtvrtletí letošního roku. Celkové roční příjmy firmy se meziročně snížily o 4,2% na 43 miliard dolarů, z toho bylo 535 milionů čistého zisku. Firmě se nedařilo v oblasti datacenter, naopak posílila v mobilním segmentu a udržuje si silnou pozici v oblasti osobních počítačů.

Firma, která se dělí na tři hlavní divize (počítače, mobily, datová centra), vygenerovala za poslední čtvrtletí tržby ve výši 9,6 miliardy dolarů, což je o 5 % více než ve stejném období loni. Oproti celoročnímu výsledku je to pozitivní trend. Čistý zisk činil 107 milionů dolarů.

V oblasti osobních počítačů byly největšími tahouny herní počítače s růstem tržeb o 20,5% a kupodivu také chromebooky. Ty zatím v celkových tržbách nemají velký podíl, ale meziroční růst tržeb o 38,2% je fascinující. Dále se dobře podávaly prémiové notebooky.

Serverová divize meziročně vygenerovala o 10,6% nižší tržby a v rámci posledního sledovaného čtvrtletí dokonce byl pokles dokonce o 13,7%. Firma to vysvětluje „znovunastavením“ strategie v tomto odvětví a očekává obrácení trendu. Zaměřit se chce hlavně na vývoj superpočítačů.

Mobilní divize zaznamenala téměř 20% růst tržeb na trzích mimo domovskou Čínu na 1,7 miliardy dolarů. Firma prodala 11,3 milionu kusů smartphonů. Hlavními trhy, kde se telefonům Lenovo a Moto daří, jsou Indie, Brazílie, v Evropě pak Německo, Velká Británie a Francie. Na domácím trhu chce firma výrazně změnit strategii a představit nové portfolio produktů.

Diskuze (4) Další článek: Teroristy prý definuje především špatné morální uvažování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,