Lego Boost: nová řada stavebnice má naučit programovat i ty nejmenší

  • Pod značkou Boost se začnou objevovat stavebnice s kostkami obsahující elektroniku
  • Vedle programovatelných motorů to budou i senzory jako gyroskop
  • Stavebnice jsou určeny už pro sedmileté děti

Také výrobce stavebnic Lego si na CES 2017 přichystal zajímavou premiéru, uvedl zde novou řadu Lego Boost. Ta je určena dětem ve věku od 7 do 12 let a má je naučit kromě kreativního stavění kostek i základy programování.

Prvním produktem, který Lego pod novou značkou vydává, je sada Creative Toolbox, která obsahuje 840 běžných kostek a tři speciální Boost kostky s vestavěnou elektronikou. První z nich, Move Hub, obsahuje šestiosý gyroskop, tlačítko pro vypnutí a zapnutí a barevné osvětlení. Další část skládačky potom obsahuje senzor měřící vzdálenost a motor, jenž vrací hodnoty s rychlostí i směrem a nechybí ani modul, který rozpozná barvy.

Klepněte pro větší obrázek
Na základních modelech si děti budou moci vyzkoušet úplné základy programování formou jednoduchých příkazů

Živý Karel

Jako ovládací prvek samozřejmě bude sloužit aplikace pro tablety, která naučí děti jak pracovat s jednotlivými moduly, jak jim udělovat příkazy a vytvářet vlastní programy. Na začátku je vše vysvětleno na základních modelech, které lze z dodaných 840 kostek postavit. Jsou jimi robot, kočka, kytara či nakladač.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lego, které si děti nejdřív složí a pak v jednoduché grafické aplikaci naprogramují

Na těchto modelech se mohou děti začít základní výstavbě kódu podobně, jako to umožňuje nejoblíbenější platforma Scratch - základem jsou jednoduché příkazy, potom se přidají i podmínky, interakce formou vstupů ze senzorů a třeba také zapojení mikrofonu a reproduktorů tabletu. Vše samozřejmě v rámci jednoduchých tutoriálů, které graficky bez složitých textů vysvětlí fungování. Pro ty jsou připraveny i tzv. aktivity, kdy připravené modely lze naučit novým činnostem - robot začne střílet kostkami, kočka se naučí pít mléko nebo si prdnout a mnohé další.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Robot umí střílet, nakladač shrnovat a kočka prdět

Postupně se ale mohou dostat k tomu, že porozumí funkcím jednotlivých senzorů a elektronických modulů a začnou je kombinovat do svých vlastních výtvorů. K těm lze samozřejmě využívat všech dostupných stavebnic i běžných sad kostek Lega, takže vše bude záležet na fantazii a kreativitě dětí.

Lego Boost naživo:

Postupně bude Lego pod značku Boost přidávat i další stavebnice i jednotlivé senzory, které půjde zakomponovat do svých stavebnic. Na trh se základní Creative Toolbox dostane v průběhu letošního srpna za cenu 160 dolarů a bude určena dětem od sedmi let. U nás tak můžeme čekat cenu kolem 4 900 korun.

Zapomenout však nesmíme ani na pokročilejší sadu Lego Mindstorms určenou větším dětem (a nejen jim). Ta obsahuje pokročilejší senzory, složitější řídící centrum, větší motory a nabízí širší možnosti programování. Nemá však zcela základní tutoriály, které jsou u sady Boost připraveny pro sedmileté děti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lego na CES 2017. Takhle to vypadá v reálu

Téma: Programování pro děti

programovaniprodeti.jpgAlgoritmické myšlení, logické uvažování, dovednost analyzovat problém a najít jeho řešení… to se hodí už dnes a do budoucna budou tyto schopnosti čím dál důležitější. Zábavnou formou se k nim vyplatí vést i děti. Sledujeme pro vás dostupné nástroje, stavebnice, služby a postupy.

Doporučujeme speciál Computeru Programování pro děti. Za 99 Kč si ho můžete objednat online a během několika dnů vám dorazí do poštovní schránky.

Diskuze (2) Další článek: Trendnet má pětici nových adaptérů pro USB-C, umožní připojit zařízení se „starými“ porty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,