Technologie | Bezpečnost

Konec PIN? MasterCard testuje kartu s vestavěnou čtečkou otisků prstů

Vzestup mobilních platebních metod zapříčil, že používání otisků prstů k ověření identity při placení se stalo běžným. MasterCard proto napadlo, že by se technologie mohla vložit na platební kartu a přesně to udělal.

Nová karta se vůbec nijak neliší od klasické, ani není tlustší, jen obsahuje malé místo, které slouží jako čtečka otisků prstů. Uživatelé tak při placení nemusí zadávat PIN nebo podpis, jen přiloží prst na zvolené místo.

Podle společnosti karta funguje ve všech existujících terminálech, takže její zavedení teoreticky nic nebrání. MasterCard ji bude nejdříve testovat v Jihoafrické republice a následně v Evropě a Pacifiku. Pokud půjde vše podle očekávání, masové testy začnou již na konci tohoto roku.

Šéf bezpečnosti MasterCard Ajay Bhalla se domnívá, že karta zákazníkům nic nezkomplikuje, naopak celý platební proces urychlí a ještě zvýší bezpečnost. Tvrdí, že otisk prstu se nedá ukrást.

To je diskutabilní tvrzení, nicméně experti se shodují na tom, že pořád je bezpečnější a lepší otisk prstů než čtyřmístný PIN. „PIN je poměrně slabý element. Otisk prstu je silný. Člověk si nemusí nic pamatovat, svůj prst jen tak nezapomene a rozhodně není tak jednoduché jej získat,“ řekl BBC šéf berlínských bezpečnostních laboratoří Karsten Nohl.

Zákazníci novou kartu získají návštěvou banky. Ta otisk naskenuje a uloží na novou kartu. Na jedné budou moci být uloženy otisky dvou lidí.

Diskuze (25) Další článek: Apple bude používat jen recyklované materiály. Greenpeace ale vadí něco jiného

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,