Kinect má šanci na oživení, aplikace se objeví ve Windows Store

Jak Kinect vzbudil před pár lety rozruch, postupně se na něj zapomíná. Hry pro Xbox s podporou Kinectu sice stále vznikají, ale asi už trochu omrzely. Přestože Microsoft původně hodlal nový Xbox One nabízet výhradně s Kinectem, nakonec se stala nová herní konzole prodejním trhákem až v okamžiku, kdy byl Kinect odebrán a cena se snížila. A že existuje Kinect pro Windows víte? Ano, hráli jsme si s ním v redakci už v roce 2012, ale nikdo o něm stejně neví. Není pro něj totiž uplatnění. Ale to by se mohlo změnit, Microsoft chce aplikace pro Kinect zviditelnit prostřednictvím Windows Store.

971284442 
Kinect v nové verzi 2.0

Windows Store se má stát univerzální prodejní platformou softwaru, ale i multimediálního obsahu, která bude jednotná pro počítače, telefony i Xbox. A své místo zde budou mít i aplikace pro Kinect. Ty pak bude možné díky univerzálnímu kódu využívat jak ve Windows, tak na Xboxu. A první takové aplikace už jsou ve Windows Store pro Windows 8.1 teď, takže pokud snad patříte k té hrstce vzácných uživatelů, kteří mají Kinect připojený k počítači, můžete je zkusit.

Zajímavě působí především aplikace 3D Builder. Ta umožňuje prostřednictvím Kinectu skenovat reálné předměty do podoby 3D modelů. Ty lze následně přímo z aplikace poslat do 3D tiskárny. Neobvyklou tvořivou zábavu pak poskytuje aplikace YAKiT, která umožňuje animovat statické snímky – díky 3D záběru z Kinectu přesně ví, které části snímku má rozhýbat. A mezi prvními aplikacemi nechybí ani hra, konkrétně dětská hříčka Comparisons with Kaju.

997402504 
Kinect z Xboxu nemůžete jen tak připojit k PC. Potřebujete speciální adaptér.

Aplikací už je víc, ale kupodivu rovnou nedostaly vlastní kategorii „Kinect“ a musí se vyhledávat. Další problém představuje skutečnost, že všechny už jsou postaveny na novém SDK 2.0 a vyžadují nový Kinect druhé generace. Ten se aktuálně prodává k Xboxu One, nicméně pro připojení k počítači vyžaduje adaptér, který Microsoft prodává za cca 1400 Kč. Samotný Kinect 2.0 pro Windows Microsoft zatím ani neprodává, respektive v USA je dostupný jen jako vývojářský kit za 200 dolarů.

936560888.png
Základní porovnání parametrů starší a nové verze Kinectu
Diskuze (13) Další článek: Podívejte se, co dokáže rozšířená realita v podání Magic Leap

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,