KickSat: vaše osobní miniaturní satelity se chystají na oběžnou dráhu

  • Po neúspěšném prvním pokusu o vypuštění miniaturních satelitů se chystá druhá vlna
  • Stovka satelitů o velikosti poštovní známky je vybavená mnoha senzory
  • Cílem je levné zkoumání vesmíru

Na oběžnou dráhu kolem Země se vypouští stále větší množství satelitů. Může za to nejen postupně nižší cena za technologie, ale díky snaze SpaceX a Elona Muska i neustále nižší cena dopravy.

Už od roku 2011 vás informujeme o postupu nadějného projektu KickSat, který má za cíl posílat do vesmíru pouze miniaturní satelity, které budou tak levné, že si je bude moci dovolit každý. Stejně jako třeba vlastní mobilní telefon.

KickSat-1 a neúspěšný začátek

První fáze projektu v minulém roce se příliš nepovedla. I když se počítalo s tím, že konstrukce složená z „CubeSat“ (obal ve kterém jsou minisatelity umístěné) a několika minisatelitů s označením „sprites“ shoří během několika dnů v atmosféře, stalo se tak bohužel hned po vypuštění. Důvodem byla neočekávaně vysoká radiace, což poškodilo i hlavní modul. Nedošlo tak ani k vypuštění minisond a kvůli tomu nedošlo k nasbírání žádných dat, jak se původně očekávalo.

První fáze označovaná jako KickSat-1 tak sice hlavní úkol nesplnila, ale týmu z Cornelovy univerzity pod vedením Zachary Manchestera se podařilo v projektu pokračovat. Původní projekt z Kickstarteru tak přechází do druhé fáze, která snad nebude mít takovou smůlu.

KickSat-2 se spoustou vylepšení

S druhou „generací“ se podařilo řadu věcí vylepšit. V rámci vypouštěcí odolnější konstrukce CubeSat o velikosti krabice od bot bude umístěno celkem sto minisatelitů, které mají spoustu senzorů pro sběr dat.

Cg0jEleUUAES0cC.jpg
Detail CubeSatu vedle notebooku

Minisondy mají i nové generace senzorů pro měření výšky. Jak můžete vidět na fotografii, oboustranná konstrukce obsahuje i senzor jasu, solární články, bezdrátové prvky (dvě antény), nechybí akcelerometr ani gyroskop.

CTdi8ovUsAAP778.png
Ukázka nových verzí minisond, které jsou součástí KickSat-2

I když bude hlavní předávání dat probíhat bezdrátově mezi minisondami a hlavní CubeSat, u některých je součástí pevné spojení pomocí drátu. To umožňuje vytvořit miniaturní magnetické pole reagující na magnetické pole Země. Díky tomu lze částečně korigovat natočení a přesněji řídit plánované shoření v atmosféře.

ChDp1abW4AEPFb7.jpg
Takovým způsobem probíhá vibrační test

I když už bylo vypuštění KickSat-2 potvrzené v rámci mise Orbital Sciences OA-5, čemuž pochopitelně předcházela i spousta testů ohledně vibrací, nečistot a podobně, nakonec došlo k odložení.

CTyhpykUYAERG3-.jpgee777fb1b74b2857bf64ddced85a8d33_original.jpg
Finální přehlídka minisond a fotografie ze superčisté místnosti, kde dochází ke kompletaci

Podle informací přímo od tvůrců projektu se objevily problémy ze strany licence FCC a bude tak nutné počkat na další let NASA, který je namířen na ISS (Mezinárodní vesmírná stanice).

Miliony a miliardy satelitů vypuštěných do vesmíru

Projekt KickSat lze vidět spíše jako první krůčky k tomu, jak zaplavit naší Sluneční soustavu a nejbližší vesmír vlastními sondami a zjistit tak informace, které doposud nevíme.

Energie potřebná k urychlení je spojená s hmotností objektu, takže čím miniaturnější objekt (sloužící jako sonda) dokážeme vyrobit, tím méně energie bude potřeba k urychlení na velmi vysoké rychlosti.

TIP: Zkoumání vesmíru zajistí minisondy o velikosti čipu

S menší velikostí souvisí i nižší výrobní cena, což zároveň znamená i nižší výrobní náklady a možnost výroby v milionech či miliardách kusů, podobně jako třeba u čipů. A jak to vypadá, od takové budoucnosti nejsme zas tak moc daleko. Budoucí „vesmírný prach“ tak nebude takovým, jakým se bude na první pohled zdát.

Diskuze (14) Další článek: Serafim: Vyzkoušeli jsme laserovou klávesnici [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,