Kdy překoná Windows 7 Xpéčka a kdy Mac OS X Windows Vista

Před chvílí jsme vydali krátkou zprávičku o překonání stomilionové hranice prodaných licencí Windows 7. V bleskovce jste se mohli podívat i na jednoduchý graf ze služby StatCounter pro celý svět.

Vzali jsme globální data ze StatCounteru v největším možném časovém rozpětí červenec 2008 až květen 2010 a vynesli je do excelového grafu. Zároveň jsme ale ke křivkám připojili polynomické trendy s předpovědí na příštích deset měsíců – tedy do března příštího roku.

Polynomické trendy se v tomto případě na tvar křivek hodí naprosto ideálně, doslova tedy navazují na surová data. Pokud by se nic výrazného v příštích měsících nestalo, již během několika měsíců by měl ve statistikách Windows 7 překonat Windows Vista, na jaře příštího roku by se pak měly Sedmičky stát nejpoužívanějším systémem na světě.

graf os.png
Jak si povedou operační systémy za čtvrt roku a co třeba příští jaro? (Zdroj dat: StatCounter)

Zajímavá je také předpověď pro Mac OS X, který by se měl stát třetím nejsilnějším systémem (po Windows 7 a Windows XP). U linuxových systémů se bohužel nic neděje – v posledním roce a půl se linuxové distribuce podle StatCounteru pohybovaly všechny dohromady okolo ¾ procent a ani předpověď nepředpokládá žádnou revoluci.

Jedná se samozřejmě pouze o model a StatCounter pracuje pouze s odhady, jeho statistické vzorky jsou ale dostatečně reprezentativní, a tak asi moc daleko od pravdy nebudeme.

Diskuze (82) Další článek: NetBeans 6.9: vylepšená podpora pro PHP a CSS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,