Jimmy: Open source robot do každé rodiny

Univerzální humanoidní robot možná za pár let bude stejně běžnou výbavou, jako je počítač nebo chytrý telefon. Této vizi jde naproti Jimmy.

Roboti by se měli stát osobními pomocníky s různorodými funkcemi podobně jako chytré telefony. To si myslí Brian David Johnson, který je v Intelu zaměstnán jako „futurista“, chcete-li vizionář. Jeho prací je hledět do budoucnosti a přicházet s technologickými nápady, které se za pár let stanou skutečností. Už někdy před deseti lety si začal pohrávat s myšlenkou univerzálního humanoidního robota, který bude levný, různorodě použitelný, rozšiřitelný a postaven na volně použitelném standardu. Jeho vize se teď stala realitou, seznamte se s Jimmym.

Jimmy_05.JPG
Brian David Johnson na IDF předvádí naplnění své vize - robota Jimmyho

Jimmy je robot vzrůstu necelého půl metru. Má nohy umožňující chůzi, paže s rameny, lokty, zápěstím a prsty, volnou hlavu… prostě takový malý model člověka. Chodí docela pomalu a vrávoravě, celkově jsou ale jeho pohybové schopnosti na docela dobré úrovni. Jeho podobu si můžete vytisknout na 3D tiskárně a připojit lze k němu nespočet variací dalšího hardwaru.

Univerzální robot běžný jako chytrý telefon

Vizí Briana Davida Johnsona je vytvoření standardu platformy humanoidního robota, od kterého se bude odrážet další vývoj. Začne to nadšenci, kutili či univerzitními týmy, kteří začnou takové roboty vylepšovat, učit nové věci, vyvíjet pro ně hardwarové doplňky i softwarové aplikace. Skončit to může u masové výroby hotových univerzálních robotů, kterým dají výrobci jinou podobu, parametry, materiály, čidla či vestavěné aplikace, ale v základu to budou stále ti univerzální potomci pradědečka Jimmyho.

Jimmy_03.JPG 
Jendoduchý, ale dostatečně výkonný, a především cenově dostupný základ. To je posláním Jimmyho.

K vysvětlení představy dobře slouží i paralela s osobními počítači. Dříve byly počítače ryze průmyslovou záležitostí, ale postupně se sálová monstra stávala menšími, univerzálnějšími, dostupnějšími… až najednou přišel nápad, že by se univerzálně použitelný počítač hodil do každé domácnosti. Z různorodých cest zvítězil standard IBM PC, s otevřenou architekturou, dostupný, rozšiřitelný a univerzální.

Svařovací roboty z výrobních linek si stejně jako sálové počítače domů nepořídíme. Ovšem specializovaných domácích robotů už tu několik máme a je to možná předzvěst příchodu univerzálního řešení, podobně jako byly kalkulačky či elektronické psací stroje předzvěstí osobních počítačů. A třeba by právě z Jimmyho nebo některého z jeho potomků mohl vzniknout základ, jakým bylo pro počítače IBM PC.

Jimmy_02.JPG 
Uvnitř je hliníková kostra poháněná dvaceti servomotorky

Jen nezbytný základ

Dost bylo vizí profesionálního futuristy, teď k současné praxi. Tým složený z inženýrů Intelu a robotických specialistů z Trossen Robotics vytvořili Jimmyho. Původně ho poháněl procesor Intel Core i5 a prototyp vyšel na 16 tisíc dolarů, ovšem ve finále posloužil Intel Edison a cenu se podařilo srazit na méně desetinu.

Jimmy_04.JPG 
Místo srdce Intel Edison

Jimmy (říká se mu také HR-OS1) se začne prodávat do konce roku jako set obsahující hliníkovou kostru robota, pohonné jednotky a Edisona s deskou standardu Arduino. Základní pohybové ústrojí tvoří dvacet servomotorů, nezbytný je gyroskopický senzor a akcelerometr a celé to pohání tříčlánkový Li-Pol akumulátor s kapacitou 2000 mAh. Zbytek je na vás.

Vnější podobu robota si můžete libovolně přizpůsobit. Základní podoba zevnějšku bude bezesporu k dostání, ale spíše se počítá s tím, že si svršky přizpůsobíte a vytisknete na 3D tiskárně. Šablony budou ke stažení. Díky Edisonu už je ve výbavě kompletní počítač včetně paměti, úložiště i potřebné konektivity (Wi-Fi, Bluetooth).

Jimmy_01.JPG 
Jak bude vypadat? Jak si ho vytisknete...

Výchozí softwarový základ je Yocto Linux, na kterém běží framework „konkurenční“ robotické platformy DARwin-OP, která zpřístupňuje funkce skrze node.js API a umožní tak vývoj v různorodých jazycích. Případně můžete zvolit jiný, přímější přístup, je to ostatně Arduino.

Video:

1600 dolarů: málo i moc

Co s takovým robotem? Na vývojářské konferenci Intelu jsme viděli jeden příklad z praxe – studentka Stanfordovy univerzity v rámci své stáže u Intelu naučila Jimmyho rozeznávat zdravý vzduch. Členové její rodiny trpí těžkými alergiemi, a tak ji napadlo, že by Jimmy mohl v domě ohlídat čistotu vzduchu, na kterou jsou citliví. Vybaven potřebnými čidly procházel Jimmy dům a analyzoval v reálném čase složení vzduchu. V případě překročení limitních hodnot upozornil obyvatele.

00.jpg01.jpg02.jpg 
Jimmy...

Za 1600 dolarů je to ale stále velmi drahá hračka, v ryzím přepočtu to je 34 tisíc korun bez daně. S rozšiřováním se ale očekává postupný pokles ceny pod 1000 dolarů, ale i to je pořád moc na nějaké masové rozšíření.

Intel se snaží obor univerzálních humanoidních robotů akcelerovat a pochopitelně by se rád dostal do pozice výchozího dodavatele „hardwarových srdcí“. Chce být na tento obor připraven, aby jej nepřeválcoval ARM podobně jako v mobilních telefonech. S Edisonem má dobře nakročeno, nicméně nápad na open-source robota se nezrodil jen v hlavě jeho dvorního „futuristy“ a Jimmy už má konkurenci.

255371596 950392626 568100066 
Jimmyho konkurenční kamarádi: Poppy, Darwin-OP a Nimbro-OP

Nutno ale uznat, že Jimmy je vskutku univerzální a vskutku levný základ, třeba takový robot Poppy postavený na levném Raspberry Pi má jen o pár centimetrů výšky, motorů a jeden displej navíc a stojí přitom 7 500 eur (cca 200 tisíc korun). Konstrukčně podobný a výškově s Jimmym srovnatelný Darwin-OP stojí 12 000 dolarů (cca 255 tisíc korun), a třeba takový Nimbro-OP schopný hrát fotbal vyjde na 22 000 eur bez daně (cca 605 tisíc korun).

Diskuze (15) Další článek: Mironet zavedl opožděné platby v e-shopu, zaplatit lze až za 14 dní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,