Jen brýle nestačí! Pro virtuální realitu to chce i chodítko nebo pohyblivou kabinu [CES]

Letošní CES patří mimo jiné virtuální realitě. Možná vás to zaujalo a máte už předobjednaný finální Oculus Rift, ale jen brýle vám k plnému požitku z virtuální reality stačit nebudou. Pro plný zážitek to chce do virtuálního prostoru dostat nejen vjemy z hlavy, ale také ze zbytku těla. I na to existují řešení.

Kromě mnoha podob automobilových simulátorů, které se k tomuto účelu tvoří ještě docela snadno, byly vidět i jiné věci. Třeba chodítko Virtuix Omni, které vám umožní pohyb ve střílečkách a podobných hrách. To už jsme ale viděli minulý rok.

753932752 
Virtuix Omni umožní reálně chodit ve virtuální hře

Nově nás zaujala kapsle Krush Moveo, která poslouží především k simulaci pilotáže letadla. Kabina se sedadlem pro jednoho člověka je umístěná na robotickém rameni, které může s kabinou otáčet libovolnými směry. Dokáže tak simulovat různorodá přetížení včetně letu hlavou dolů. Samozřejmě má i toto řešení spoustu omezení, především v návaznosti jednotlivých pohybů či absenci přímých pohybů, ale přesto musí být zážitek velmi silný. Samozřejmě to předpokládá, že se dovnitř posadíte s brýlemi Oculus Rift na hlavě.

921897459 
Krush Moveo vypadá jako ideální doplněk pro letecké simulátory. Zatím je ale ve fázi vývoje.

Krush Moveo je řešení zajímavé nejen z hlediska konstrukčního, ale také z pohledu softwaru. Pokud se dovnitř posadíte s Oculusem, budete moci hýbat hlavou a rozhlížet se po okolí. Jenomže to zajišťují pohybové senzory v brýlích, na které budou zároveň působit síly způsobené pohybem kapsle. Vše se musí přepočítávat, a to velmi rychle, aby reakce skutečného pohybu nebyly pomalejší než virtuální pohyb v brýlích. Za takové nesoulady trestá mozek bolestí hlavy či nevolností.

Bohužel, toto zařízení bylo při naší návštěvě jen staticky vystaveno a nebylo možné jej vyzkoušet. Vše je zatím ve fázi vývoje.

Diskuze (14) Další článek: Nejzajímavější televize z CES 2016: tenoučká LG Signature

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,