Technologie | Roboti

Japonský robotický pes pozná, jestli vám smrdí nohy

Lidé v Japonsku dbají na to, aby jim dolní končetiny nezaváněly nepříjemným pachem. Proto tamní společnost Next Technology vyvinula malého robotického pejska, který má zabudované senzory pachu. Dáte mu pod čumák své nohy a při zápachu zaštěká a spadne na zem.

Robotický pes, velký asi jako králík a obalený plyšem, skutečně čichá k nohám. Jmenuje se Hana-chan od japonského slova hana = nos. Když se mu pach zdá v pořádku, zavrtí ocasem. Na pach, který není úplně hrozný, ale ani úplně dobrý, začne štěkat. A z vyloženě smradlavých nohou se svalí na zem. Také stříkne osvěžovač vzduchu.

Next Technology je komerční sekce Národního technologického institutu vysoké školy Kitakyushu. Podle zaměstnance firmy začala práce na Hana-chan již v roce 2015 kvůli požadavku muže, který si přál vědět, jak moc mu páchnou nohy.

„Říkal, že si jeho dcera často stěžovala, že mu smrdí nohy... ale nechtěl si k nim čichat sám, aby z toho nebyl smutný. Tak jsme vyvinuli tohohle roztomilého robota,“ řekl zaměstnanec firmy severu Japan Times.

Tělesný odér je podle něj v Japonsku velké téma – pokud někdo jen lehce páchne, je to považováno za zásadní společenský trapas. A jelikož si lidé při vstupu do domu sundavají boty (v Japonsku a Česku standard, jinde na světě ne), lidé zápach nohou řeší.

Do prodeje půjde robotický pes v průběhu příštího roku. Nebude levný, zájemce za něj zaplatí 905 dolarů (zhruba 19 600 korun).

Koukněte se, jak funguje donáškový robot Starship:

Diskuze (14) Další článek: Dost bylo kompromisů: Miniaturní počítač s desktopovým procesorem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,