Jak to dopadne, když připojíte Apple Macintosh k internetu?

Jeff Keacher z webu The Kernel se rozhodl, že připojí svůj starý Macintosh Plus z roku 1986 k současnému internetu. I když zní cíl na dnešní poměry jednoduše, s tak starým počítačem to nebylo lehké.

Macinstosh Plus už byla třetí generace Macintoshe, která měla procesor Motorola 68000 s frekvencí 8 MHz, 4 MB operační paměti, 50MB pevný disk a integrovaný černobílý monitor s rozlišením 512 × 384 pixelů.

resized-1895.jpg
Raspberry Pi má oproti Macintoshi z roku 1986 nesrovnatelně vyšší výkon, ale byl nutnou součástí pro připojení k síti (Zdroj: The Kernel)

Po prvním spuštění po dlouhé době, kdy byl počítač kdesi ve sklepě, došlo k vyhoření zdroje. Ten se ale dal koupit, takže problém byl vyřešen. Pak bylo nutné nainstalovat program MacWeb 2.0 pro prohlížení webu (zvládne HTML a HTTP) a připojit do sítě. Přesun souborů přes diskety nebyl z důvodu poškozování formátů možný, to samé platí pro připojení k síti, protože tehdejší adaptéry SCSI-Ethernet jsou už špatně k sehnání. Nakonec se využilo Raspberry Pi, na kterém běželo několik specializovaných programů pro převod dat z ethernetu do sériového portu s výslednou rychlostí 19 kb/s.

macplus_wiki.png
Načtená stránka Wikipedie, odkazy fungují, takže důležité infromace si můžete přečíst. Na obrázky ale zapomeňte (Zdroj: The Kernel)

Prohlížeč MacWeb si samozřejmě neporadí s moderními technologiemi jako Javascript, CSS, HTTPS, cookies, obrázky a spoustou dalších, pomocí Raspebrry Pi tak bylo nutné všechna data očistit a předzpracovat do jednoduché formátu, který prohlížeč v Macintoshi podporuje. S trochou hackování a programování se ale vše podařilo. A výsledek?

Načítání stránek je i přes úplnou jednoduchost extrémně pomalé. Samotné čtení dat jednoduché stránky s několika řádky odkazů zabralo přibližně dvě minuty a následné renderování stránky pak další čtyři minuty. Načítání si můžete prohlédnout na videu, kde byl proces načítání zrychlen 20× až 40×.

Diskuze (14) Další článek: Stream.cz začal podporovat Chromecast

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,