Technologie | Kryptoměny | P2P

Jak fungují kryptoměny: Za oponou se odehrává perfektně organizovaný chaos

  • Bitcoin letos trhal rekordy
  • Zdaleka není sám, jsou tu i další kryptoměny
  • Jak vlastně kyberpeníze v nitru fungují?
Kapitoly článku

Bitcoin nejspíše už navždy zůstane symbolem současného fenoménu kryptoměn. Ve skutečnosti jich však dnes existují desítky a čile se s nimi obchoduje jako s jakoukoliv jinou tržní komoditou. Zatímco tedy masmédia šílí z bitcoinu a jeho raketového růstu v druhé polovině letošního roku, stejně tak se v posledním měsíci radovali fanoušci monera, litecoinu a mnoha dalších kryptoměn, které poskočily i o stovky procent!

Nakoupit, zhodnotit a mít předčasné Vánoce

Při této příležitosti stojí za to připomenout, jak vlastně v principu kryptoměny fungují ve svém nitru, jedná se totiž o velmi komplikovaný proces, který v mnoha ohledech zmátne každého nového fanouška. Svět kryptoměn totiž opravdu funguje trošku jinak než platba kartou nebo PayPalem, ačkoliv díky nástupu hromady webových služeb typu Coinbase aspol. se i toto mění a uživatelé už dávno nemusejí stahovat jakýkoliv software a studovat, jak to celé funguje.

290210636
Coinbase patří k oblíbeným vstupním branám do světa kryptoměn. Web za vás udělá špinavou práci, takže s kryptoměnami můžete pracovat podobně jako s PayPalem aj.

Jednoduše si na Coinbase zřídí učet, bankovním převodem nebo kartou nakoupí kryptoměnu, a pak, v tom lepším případě, jen sledují, jak se jim ten zlomek BTC zhodnocuje a zhodnocuje. Nakonec kryptoměnu prodají opět na eura, dolary a koruny, anebo si za ni třeba na Alze koupí nový televizor.

Webová služba veškerou technickou vědu před uživatelem skryje za cenu nějakého toho drobného provozního poplatku a samozřejmě rizika, že může dojít k technickým problémům nebo i krachu a prostý uživatel nic moc nezmůže.

No dobrá, zapomeňme tedy na tyto weby, které nám bitcoin a další kryptoměny zpřístupní, jako by to byl jakýsi PayPal, a řekněme si, co to celé vlastně je.

Je to dokonale organizovaný… Totální chaos.

Obří P2P síť, kterou místo filmů létají transakce

Bitcoin a všechny ostatní kryptoměny založené na jeho principu jsou ve své podstatě obrovské decentralizované P2P sítě. Podobně jako třeba BitTorrent. Jenže na rozdíl od BitTorrentu, který slouží k vzájemnému sídlení souborů, v P2P systému kryptoměn si všichni navzájem sdílí obří účetní knihu – block chain, ve které jsou chronologicky zaznamenané všechny transakce od počátku věků.

Když si tedy nainstaluji do počítače klient kryptoměny, od ostatních uzlů (uživatelů) sítě se začne stahovat tato rozměrná databáze, která se bude průběžně synchronizovat a nabobtnávat. Block chain se ji neříká jen tak pro nic za nic, je to totiž skutečně jakýsi řetěz navazujících bloků transakcí.

167111033
Desktopový klient kryptoměny monero se vším všudy. Vlevo dole se synchronizuje její block chain a v okně je historie osobních transakcí. Začátečník se asi zděsí už jen z cizí terminologie.

Když bych tedy nyní zašel k nejbližšímu bitcoinmatu a nakoupil kryptoměnu třeba za 2 000 korun, anebo bych prostě to samé udělal skrze některou z webových pokladen, vytvoří se záznam o nové transakci z bodu A do bodu B – od provozovatele bitcoinmatu na adresu mé bitcoinové peněženky.

Tento záznam o nové transakci se nyní rozšíří do bitcoinové sítě a mohou jej zachytit všichni členové. Ovšem pozor, tím celý proces zápisu naší transakce do block chainu teprve začíná a do hry vstupují mineřitěžaři.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,