Jak funguje sklad Amazonu? Boj o zlomky sekund

Sklad, jehož klon vyroste v Dobrovízi u Prahy, pracoviště Holek z porcelánu nepřipomíná. První dojem je, že jste se ocitli ve fabrice, v níž kvůli krátké nepozornosti skončíte se zavázanou rukou.

Článek původně vyšel na E15.cz

Když jdou zaměstnanci velkoskladu Amazonu v bavorském Grabenu do práce, vítá je obrázek medvídka se zafačovanou tlapičkou. A nápis „Bezpečnost především“.

Sklad, jehož klon vyroste v Dobrovízi u Prahy, pracoviště Holek z porcelánu nepřipomíná ani náhodou. První dojem je, že jste se ocitli ve fabrice, v níž kvůli krátké nepozornosti skončíte se zavázanou rukou také.

Skupina novinářů vchází do první haly, kde se přejímá zboží z kamionů. Pro rachot linek a různých strojů musí být ředitel distribučního centra Martin Andersen hodně hlasitý, aby bylo rozumět jeho výkladu.

3-Amazon_vackova2.jpg

Zboží ve skladu je umístěné na zhruba 700 tisících různých míst. K tomu je dalších sto tisíc úložních míst na paletách. Cílem je ukládat zboží tak, aby skladníci nemarnili čas planým hledáním a zbytečnou chůzí. V korporátní hantýrce Amazonu se tomu říká „picker friendly“. Možná šéf skladu narážel na reportáž BBC, během níž novinář stanice, který se nechal zaměstnat v britském skladu Amazonu, nachodil za noční směnu téměř osmnáct kilometrů.

Sběrači a chodci

„Nemám tušení, neměřím to,“ odpovídá ředitel centra na otázku, kolik toho nachodí pracovníci v Grabenu. O něco později však dodává, že smyslem hry je stlačit prochozené kilometry na minimum.

Ještě více však ředitele Andersena pálí, jak dlouho trvá skladníkovi načtení čárového kódu. „Když se zboží uloží špatně, může hledání čárového kódu zabrat půl sekundy navíc. Říkáte si, co to je? Když ale expedujete týdně milion položek, tak to máte za týden spoustu hodin, které jste mohli věnovat lepší obsluze zákazníků,“ překřikuje manažer hlučící mašinerii. Celý zvláštní tým lidí se proto věnuje jen tomu, aby bylo zboží na regálech položené správně. Zametají tak cestičku „sběračům“.

3-Amazon_vackova3.jpg

Je jasné, že ve skladu o rozloze sedmnácti fotbalových hřišť znamená nepořádek cestu do pekel, aneb jak říkají domácí „Ordnung muss sein“. „Ještě nikdy jsem nevyhodil člověka proto, že by pracoval špatně. Vyhazuji kvůli tomu, když mi takový pracovník není schopen říci, jak bude dělat věci lépe,“ říká Andersen.

Pod sebou má ředitel Grabenu kolem 2500 lidí. Na jejich loajalitu si nestěžuje. Když před loňskými Vánocemi organizovaly odbory v devíti německých centrech Amazonu stávku za vyšší platy a kvůli špatným pracovním podmínkám, tak se jich prý v Bavorsku zapojilo jen šest desítek. „Dopad na chod skladu byl nulový,“ pochvaluje si ředitel. Těžko říci, nakolik v tom hrála roli šéfova blízkost, ale nikdo z náhodně oslovených zaměstnanců si na pracovní podmínky ani na mzdy nestěžoval.

3-Amazon_vackova7.jpg

Hned první oslovený mladík překvapivě odpověděl, že němčinou příliš nevládne. Kde by ostatně měl člověk narazit na gastarbeitera než v Německu. „Jsem z Polska a pracuji tu už téměř dva roky,“ říká mladík. Smlouvu na dobu neurčitou ale zatím nemá. „Doufám, že ji dostanu ještě do konce roku,“ dodává.

Loajalita a spokojenost

Ani další skladnice, která zrovna rovnala zboží do regálů, neprojevovala nespokojenost. „Nestávkovala jsem, protože jsem spokojená. Dostali jsme například i vánoční prémie, což je docela fajn,“ říká další skladnice. Ani ona ale ještě nemá po více než roce práce u firmy smlouvu na dobu neurčitou. Třetí oslovený pracovník zachovává neutralitu. „Pracovní podmínky jsou odpovídající provozu s dvěma a půl tisíci zaměstnanců,“ říká. A jestli se před Vánocemi zapojil do stávky?

3-Amazon_vackova11.jpg

„Ne, byl jsem nemocný,“ směje se pracovník, který u Amazonu s pevnou smlouvou pracuje už pátým rokem.

Zastavujeme se uprostřed haly před pultíkem s monitorem, větší televizní obrazovkou a telefonem. Židle chybí.

„Tohle je moje kancelář,“ ukazuje ředitel. „Jestliže toužíte po dobrých autech, velkých kancelářích a deseti sekretářkách, nehledejte práci u Amazonu,“ sděluje se smíchem manažer.

3-Amazon_vackova12.jpg

Spartánské podmínky logicky platí i pro jeho podřízené. Je to vidět, když si při cestě ze skladu najednou v obyčejné chodbě plné věšáků a svršků člověk uvědomí, že je v šatně.

Na druhé straně mají pracovníci možnost načerpat novou inspiraci k rychlému sběru zboží na cigaretce. Slouží jim k tomu speciálně oplocený prostor, v němž by chtěl vidět vězeňský dvorek asi jen škarohlíd.

Diskuze (30) Další článek: App Studio: Za minutu vytvoříte aplikaci pro Windows Phone i Windows 8.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,