Internetový návod na Štědrý den

Rok se s rokem sešel a jsou tu opět Vánoce. Je tedy třeba chytit rybu, pokácet a nazdobit strom, zabalit dárky a zapálit alespoň jednu prskavku. Internet vám ukáže jak.

Jasné komety Ison jsme se sice na prosincové obloze nedočkali, kalendář nám ale přichystal další zajímavou atrakci. Dnes začínají Vánoce, které sebou nesou několik zajímavých tradic. Připravte se tedy na to, že po vás budou rodinní příslušníci požadovat, abyste přestali hrát Battlefield a šli raději zdobit stromeček a smažit kapra. Ale nebojte se, Vánoce jsou pouze jednou ročně a už brzy skončí.

Tip: Máte už nazdobený vánoční stromeček? Šup s ním do galerie Ukaž stromek!

Abychom je všichni dokázali přežít bez úhony, připravili jsme manuál, který vás seznámí s tradičními vánočními obyčeji.

1. Vánoční stromeček

Přestože je stromům nejlépe v lese, lidé si je z nepochopitelných důvodů posledních několik set let nosí domů. Jistě to velmi dobře znáte, následky jsou totiž patrné v prvních lednových týdnech, kdy se u popelnic kupí hromady oschlých kmínků. Tradice pochází z německých zemí, k jejímu masovému rozšíření ale došlo až v průběhu 19. století.

Pokud tuto tradici chcete také dodržet, je třeba stromeček nejprve získat. V redakci máme nejlepší zkušenosti s výběrem toho nejlepšího výstavního kousku uprostřed lesa pomocí helikoptéry. Je to rychlé, efektivní a dělají to tak i na obří farmě vánočních stromků v oregonském Salemu.

A ještě jednou z perspektivy pilota vrtulníku.

2. Ryba

Další tuzemskou tradicí je kapr se salátem. Ochránci zvířat sice poukazují na to, že se tu každé Vánoce odehrává opravdový kapří holokaust a cizinci se diví, proč si raději nedáme chutného lososa, faktem ale zůstává, že budete muset nejpozději před polednem navštívit nejbližší obecní rybník. Pozor ale na komplikace.

Kapra musí bohužel někdo zabít. Zde přestává veškerá legrace a slabým povahám raději doporučujeme ukuchtit jeho vegetariánskou náhradu, tedy celer v těstíčku. Ačkoliv si to totiž zpravidla neuvědomujeme, neodborné usmrcení kapra lze posoudit jako týrání zvířat.

Následující video by v žádném případě neměli vidět děti a lidé, kteří znají maso pouze jako růžový balíček ze supermarketu.

3. Dárky

Vyvrcholením Štědrého dne je samozřejmě rozdávání dárků. Ty jsou z nepochopitelného důvodu zabalené do předraženého ozdobného papíru, který koupíme o několik dnů dříve a po rozbalení jej vyhodíme. Do konce prosince se tedy české popelnice zaplní papírovým odpadem až z několika desítek milionů zabalených dárků.

Jak tedy dárek co nejrychleji a nejefektivněji zabalit, abychom šetřili přírodu i sebe? Na to odpoví následující video.

Pokud letos hodláte darovat opravdu rozměrný dárek, na který běžný balicí papír nestačí, máme tu ještě jedno řešení.

4. Zdobení stromečku

Dárky jsou zabalené a ryba vykuchaná, takže se můžeme vrhnout na zdobení stromečku. Nezapomeňte ale zkontrolovat pojistku bytu, Vánoce jsou totiž obdobím, kdy mají hasičské sbory po celém světě pohotovost nejen kvůli všudypřítomným rachejtlím.

A pro jistotu ještě jednou z jiného úhlu. Co dokážete za jednu minutu? Plamen během šedesáti sekund zničí celý byt.

Pokud budete stromeček řádně zavlažovat, jeho rychlost hoření bude mnohem pomalejší než u koštěte, které vám zkrášluje byt už týden před Vánocemi a při pokojové teplotě rychleji schne a odumírá. Dokládá to i toto srovnávací video hoření oschlého a zavlažovaného čerstvého stromku.

Tip: Máte už svůj nazdobený vánoční stromeček v galerii Ukaž stromek!

5. Štědrovečerní večeře

Dalším rizikovým úkolem je příprava štědrovečerní večeře. Pokud hodláte smažit kapří podkovy na pánvičce, v žádném případě během přípravy neodcházejte k počítači pročítat sociální sítě. Chvíle nepozornosti vám totiž může zničit byt téměř stejně rychle jako hořící stromeček.

Určitě nespotřebujte všechny brambory na salát a sestavte si bramborové dělo, jak tak učinili mladíci ve videu níže. Podobné zařízení dokáže metat brambory úctyhodnou úsťovou rychlostí a z nebohé salátovky se tak stane nebezpečný projektil, který zabaví celou rodinu.

6. Lití olova

S ohněm si můžete zahrávat i při tradičním lití roztaveného kovu. Vřele doporučujeme do vody lít výhradně tavené olovo, případně cín a další měkké kovy. Nikdy však do vody nelijte třeba roztavené železo.

7. Dárky

A teď hurá na dárky. Dávejte si ale dobrý pozor, prvotní bezbřehé a neskrývané dětské nadšení…

… se totiž po pár měsících může proměnit ve skutečné šílenství. Příště tedy raději jen sadu ponožek a trenýrek.

8. Ohňostroj

Den můžete završit pohledem na obecní ohňostroj. Správný pyrotechnik přitom odpálí celou čtvrthodinovou sekvenci během jednoho okamžiku, čímž docílí ohnivé koule s teplotou povrchu Slunce, jak tak učinili loni v San Diegu. Díky pyrotechnické chybě nicméně tamní ohňostroj zaujal celý svět.

Ohňostroje ale budou odpalovat i vaši sousedi, připravte se tedy na to, co se může dnes večer dít u vás v ulici.

A to je vše. Pokud se budete řídit těmito pravidly, je vysoce pravděpodobné, že si letošní Vánoce opravdu užijete. My vám rozhodně držíme palce.

Diskuze (12) Další článek: Kryptoměna, to není jen Bitcoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,