Intel | Procesory

Intel urychlí příchod Skylake-X. Dvanáctijádro představí už koncem května

Dva zdroje nezávisle na sobě uvedly, že Intel si s uvedením platformy Skylake-X a čipsetů X299 pospíší. Představení procesoru a čipsetu bylo nyní potvrzeno webem Benchlife, který zveřejnil kousek z dokumentace Intelu. Velké odhalení nastane 30. května během veletrhu Computex 2017.

Nová platforma HEDTA Skylake-X měla být původně dostupná až někdy v srpnu, ale Intel její uvedení urychluje údajně kvůli nástupu konkurenčního řešení AMD Ryzen. Benchlife nyní odhalil, že masová dostupnost procesorů je nově naplánována na 26. června.

Celá platforma s kódovým označením Basin Falls má poskytnout pět modelů - 12jádrový, 10jádrový, 8jádrový, 6jádrový a 4jádrový. Všechny kromě čtyřjádrového budou založeny na architektuře Skylake, model s nejmenším počtem jader bude využívat novější architekturu Kaby Lake. Výrobní proces bude ve všech případech 14 nm.

Všechny nové procesory budou mít TDP 140 W, výjimkou bude znovu 4jádrový model, jehož TDP bude 112 W. Modelové označení procesorů bude i7-7000 a zapadnou do nové patice LGA 2066, jejíž označení je i Socket R4. Pro využití nových procesorů tak bude nutná i obměna základní desky, protože současná platforma HEDTA Haswell-E / Broadwell-E spoléhá na socket LGA 2011-v3.

Procesory Skylake-X poskytnou až 44 linek PCIe 3.0, Kaby Lake-X ponese pouze 16 linek PCIe 3.0. Skylake-X bude spolupracovat až s quad-channel zapojením pamětí DDR4 do frekvence 2 667 MHz, klouby Lake-X si musí vystačit s dvoukanálovým zapojením DDR4.

Nový čipset X299 poskytne 24 linek PCIe 3.0, 10 portů USB 3.0 a 8 portů SATA 3.0. S procesorem ho budou spojovat čtyři linky DMI 3.0. Součástí čipsetu bude i síťový řadič Jasksonville.

Frekvence, velikosti cache či jiné technické parametry nových procesorů zatím nejsou známy stejně jako ceny. Aktuálním vlajkovou lodí generace Broadwell-E je 10jádrový model i7-6950X, jehož cena začíná na 49 tisících korunách. S příchodem Skylake-X se tak do segmentu běžné spotřebitele poprvé dostane 12jádrový procesor. Jeho cena bude zřejmě podobná.

Diskuze (15) Další článek: Prague IoT Centre – od nápadu k zákaznickému projektu za půl roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,