Hyperloop: podrobné detaily o revoluci v cestování

Elon Musk představil detailní materiály k revoluční dopravní technologii, která je levnější než vlak, rychlejší než letadlo a má vysokou bezpečnost.
Kapitoly článku

Elon Musk je takový Tony Stark současné generace. Zatímco většina moderních milionářů a miliardářů se zabývá webovými stránkami a „online projektíky“, Musk použil úspěch v prvním velkém online projektu – Paypal pouze jako odrazový můstek.

Elon Musk stojí za projekty SpaceX pro efektivnější dopravu do vesmíru a také elektrickými automobily Tesla, které zažívají velký úspěch. Do třetice nechybí ani SolarCity. Do projektů investoval všechny své peníze, včetně těch od investorů a nejednou si musel půjčovat i od kamarádů (Peter Thiel a další). Trochu to připomíná slavného Nikola Teslu.

rtx10sot.jpg
Elon Musk řeší samé revoluční projekty, kteér mají ambice změnit svět. Zatím se mu to daří. (Zdroj: Reuters)

Již v minulosti se zmínil, že se okrajově zabývá i dalším projektem na bázi zcela nové formy dopravy – Hyperloop.

Hyperloop: nová forma efektivní mezistátní dopravy

V současnosti máme několik druhů dopravy – auto (především lokální), vlaky (meziměstské, mezistátní), lodě (pouze tam, kde je voda) a letadlo (mezistátní, celosvětové). Když Elon Musk slyšel o kalifornském plánu 60miliardové (v dolarech) stavby kolejí pro „supervlaky“ s průměrnou rychlostí 264 km/h, zvedlo ho to jako technologicky založeného člověka ze sedačky jeho elektrického automobilu Tesla S.

 2013-08-13 v 7.45.41.png  2013-08-13 v 7.46.35.png
Plánovaná trasa o délce přibližně 570 kilometrů

Není se čemu divit – vlaky tu jsou s námi už od 19. století, od té doby jsme se jako civilizace značně posunuli - létáme do vesmíru, máme robotická vozítka na Marsu, hrajeme si s kvantovou fyzikou v běžně dostupných zařízení, máme stále dokonalejší umělou inteligenci, začínáme více používat efektivní obnovitelné zdroje a podobně. A v roce 2013 chce vláda utratit takto obrovskou částku za stavbu něčeho, co je přes sto let staré.

  2013-08-13 v┬á6.38.03.png
Efektivita energie pro přenos pasažéra - srovnání různých technologií

Už před rokem tak jako vedlejší projekt odstartoval vlastní nápad- Hyperloop, což je dopravní prostředek zaměřený na mezistátní vzdálenosti, který je rychlejší a levnější než letadlo a je i mnohem bezpečnější. Vychází z dostupných technologií, ale oproti vědeckofantastickým představám je dotažen do reálné podoby.


 

Hyperloop je optimální pro vzdálenost 570 km pro nejfrektovanější trasy

 

Cena za stavbu tratě mezi Los Angeles a San Franciskem by měla být desetinová oproti rychlovlaku – přibližně 6 až 10 miliard dolarů. Jedná se o celkovou vzdálenost přibližně 570 kilometrů, což je optimální vzdálenost, na které je Hyperloop stále lepším řešením, než letadlo.

 2013-08-13 v 7.36.32.png

Při kratších vzdálenostech je problém s nedostatečným prostorem pro plynulé zrychlování na téměř nadzvukové rychlosti. V případě delších vzdáleností pak začíná být nadzvukové letadlo efektivnější (cena).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,