Hudební průmysl sestavil pět pravidel, jak má Google bojovat proti warezu

Hudební průmysl se skrze organizace RIAA a IFPI pochlubil, že překonal metu 100 milionů odeslaných žádostí o výmaz stránky z Googlu na základě porušování autorských práv. Tím to ale samozřejmě nekončí. IFPI a RIAA žádají Google a další vyhledávače, aby přijaly novou politiku potírání (hudebního) warezu. Sepsaly ji do pěti bodů.

Doporučení hudebního průmyslu pro Google

  1. Snížit PageRank webům, které jsou často předmětem žádostí o výmaz (různé warezové katalogy, webová fóra aj.)
  2. Nestačí smazat stránku, ale celkový výskyt konkrétního warezu v indexu Googlu (hashování?)
  3. Graficky zvýraznit legální zdroje muziky
  4. Nenabízet zdroje warezu v našeptávači
  5. Klepnout recidivisty pořádně přes prsty

První bod asi netřeba dále komentovat – Google toto v nějaké míře dělá už nyní, podle hudebního průmyslu však není důsledný. Druhý bod není příliš konkrétní, ale napovídá, že RIAA, IFPI a další organizace by byly nejspokojenější, kdyby jednoduše mohly po vzoru některých úložišť označit závadný obsah – třeba odkaz na pirátskou MP3 nahrávku a Google by nadále zajistil, aby se odkaz na podobný soubor v jeho indexu už nikdy neobjevil. Znamená to, že by musel pro cíle všech odkazů počítat jedinečný hashový identifikátor.

Třetí bod pak předpokládá edukaci uživatelů grafickým zvýrazněním. V anglickém originálu se doslova píše o nějaké ikonce. V praxi by to mohlo vypadat třeba tak, že pokud do vyhledávacího políčka zadáte „Parov Stelar MP3 download“, případné legální zdroje (iTunes aj.) by měly být označené dejme tomu veselou ikonkou, že to je přesně to, co ve skutečnosti hledáte.

Označený dobrý zdroj.png
Označený legitimní zdroj ve výsledcích Googlu (Ilustrační obrázek)

Poměrně jasný je i čtvrtý bod – warez musí zmizet z našeptávače. Konečně pátý bod se pak hodně podobá tomu prvnímu, v tomto případě ale nejspíše hudební průmysl žádá nějaký mnohem větší a osudový zásah. Tedy žádné snížení PageRanku, ale pokud možno internetovou exekuci – přestat takový web zcela indexovat? Kdo ví.

Jak toho všeho chtějí RIAA, IFPI a další dosáhnout? Nic z toho samozřejmě nemohou Googlu přikázat – jsou to pouze oborové svazy, nicméně jejich nejsilnější zbraní je lobbing u zákonodárců a hlavně lavina žádostí. Pokud společně doposud vygenerovaly 100 milionů žádostí o výmaz, které musí v Googlu někdo neustále zpracovávat, jistě by svou práci dokázaly ještě více zefektivnit a překonat časem třeba i tu miliardu.

Kompletní dokument IFPI

Diskuze (48) Další článek: Co se nejvíc hledalo na Wikipedii: Schwarzenberg a Facebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,