Huawei, Asustor a mnozí další nepřímo podporují warez a piráty

Google Play Store je plný drobných prográmků, které dokážou ze systému elegantně vytáhnout balíček APK libovolné nainstalované aplikace. Mnozí vývojáři to nevidí rádi a zvláště pak ti, kteří na Storu své aplikace prodávají, Google samotný je ale shovívavý a zatím proti podobným nástrojům nijak aktivně nebrojí.

Pokud se jedná o programy třetích stran, není se čemu divit, ovšem někteří výrobci telefonů tuto funkci montují přímo do svého systému. Umí to třeba Huawei (vyzkoušeno na Mate 8), na kterém stačí přetáhnout ikonu aplikace k hornímu okraji a zvesela sdílet APK koupené aplikace třeba skrze e-mail. Výrobce tedy v tomto případě fakticky usnadňuje šíření warezu.

370365868 146217821
Stačí přetáhnout ikonu aplikace a sdílet její instalační balíček APK

K warezu jsou shovívaví i mnozí další velcí výrobci. Asustor například dodává ke svým síťovým diskům aplikaci Download Center, která je vybavená umně skrytým bittorrentovým klientem a vyhledávačem napojeným na ta největší torrentová doupata. Pokud některé přestane po zásahu autorských svazů a soudnů fungovat, Asustor bryskně vydá aktualizaci s novým zdrojem.

258740563
Aplikace Download Center od Asustoru pro jeho síťové disky je vybavená bittorrentovým klientem a především vyhledávačem napojeným na známé torretové katalogy, u nichž není pochyb, že drtivou většinu obsahu tvoří warez 

Optikou běžného neinformovaného uživatele se pak může skutečně zdát, že sdílení zakoupených aplikací z Play Storu a stahování warezu (skrze P2P) je vlastně naprosto legální a v pořádku, protože tyto funkce přeci nabízí přímo výrobce a uživatel samotný nemusel instalovat žádný kontroverzní nástroj. Máslo na hlavě tedy mají skutečně i výrobci samotní, přestože zodpovědnost nakonec padá vždy na majitele zařízení.

Diskuze (31) Další článek: Vývojáři prozradili, pro jaké systémy virtuální a rozšířené reality připravují hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,