Hledali jsme zajímavé aplikace ve Windows Store. Byla to dřina, ale něco jsme našli

  • Na Windows Storu je 669 tisíc aplikací
  • Kvalitní kusy se ale hledají docela těžko
  • Pokusili jsme se o to a vybrali některé šperky

Za čtrnáct dnů to bude už osm měsíců od chvíle, kdy Microsoft vypustil do světa svůj nejnovější operační systém Windows 10. Jak se od té doby vyvíjel samotný OS, jsme už na Živě.cz referovali nesčetněkrát – aktuálně se diskutuje třeba o podpoře doplňků v prohlížeči Edge, která právě dorazila v rámci nového testovacího buildu Windows Insider, nicméně jsme se už docela dlouho nepodívali, co se stalo na poli ostatních moderních aplikací z Windows Storu.

Statisíce aplikací, ale dohromady

Microsoft se průběžně chlubí, jak jeho ekosystém aplikací bobtná a jak se na scéně každý den objeví stovky nových programů, takže podle oficiální statistiky By the Numbers dnes Windows Store čítá 669 000 aplikací. Jenže to má jeden háček – jedná se o součet programů z mobilního i desktopového světa.

789484584 271321708
Tematická struktura aplikací, které instalujeme z Windows Storu na PC (vlevo) a na mobil (vpravo). Zatímco na PC převládají hry, na mobilech je skladba aplikací různorodější. To může vypovídat i o tom, že většina aplikací na Windows Storu pro PC jsou zbytečné banality a určitou přidanou hodnotu mají právě jen hry. Zdroj: Windows and Store Trends

Když do Storu konečně nakouknete, zjistíte, že jeho nabídka vypadá prakticky stejně jako před lety. Žebříčku nejoblíbenějších bezplatných aplikací kraluje notně ořezaný Facebook, na druhém místě kdysi slibné moderní VLC, jehož vývoj ale zamrzl kdesi na půli cesty, a třetí místo patří iVysílání, přičemž poslední verzi vydala ČT před třemi lety a pohled na hodnocení uživatelů je naprosto zdrcující.

Na Windows Storu zajímavé aplikace nesporně jsou, nicméně jsou schované pod nánosem balastu a těchto žebříčků, jejichž vypovídající hodnota a řadící algoritmus mají bohužel své limity. Je to dáno i skutečností, že Store se dnes skládá z několika generací moderních aplikací, z nichž každá vznikala pro úplně jinou platformu a pravidla designu.

800469033 570159016
Windows Store a jeho žebříčky nejoblíbenějších aplikací

Ty nejstarší se dostaly do Storu v dobách, kdy jsme tu měli Windows 8.0 a celoobrazovkové prostředí Metro. Podobné programy nevypadají ve zmenšeném okně zrovna nejlépe a jsou optimalizované primárně pro ovládání dotykem.  Ve Storu jich je dnes bohužel zdaleka nejvíce – tvoří alespoň z hlediska kvantity jeho jádro a jejich autoři už od nich bohužel dali dávno ruce pryč.

Tyto staré kousky pro Windows 8 a 8.1 zabíjejí potenciál moderních aplikací a zesilují předsudky o ošklivosti a špatném UX Metra na velkém desktopu, který ovládáme klávesnicí a myší.

Jenže pak tu jsou ještě aplikace, které již autoři vyvíjeli pro Windows 10, případně se rovnou jedná o idealistický cíl Microsoftu – univerzální aplikace, které jsou k dispozici jak pro telefon, tak pro desktop a podle rozměrů zobrazovací plochy použijí adekvátní rozhraní.

521749377
Označení univerzální aplikace

Kvalita schovaná pod balastem

Bohužel je není vůbec snadné dohledat. V katalogu Windows Store jsou tyto programy zpravidla označené poznámkou „Vytvořeno pro Windows 10,“ jenže se jedná pouze o prostý text, podle kterého nelze filtrovat. Opravdu zde chybí možnost zobrazení pouze univerzálních aplikací.

Drobnou (ale zdaleka nikoliv zcela dokonalou) pomůckou by mohlo být vyhledání všech záznamů na webovém Storu, které obsahují slovíčko Windows 10. V případě Googlu třeba takto: "Windows 10" site:microsoft.com/cs-cz/store/apps/.

Najít opravdu kvalitní, čerstvé a hlavně praktické aplikace tedy není vůbec jednoduché. Odpovídá tomu i statistika Microsoftu z loňského října, podle které sice uživatelé čerstvých Desítek během dvou měsíců navštívili Windows Store 1,25miliardkrát, jenže to číslo v následujících měsících opět relativně klesá, čili se nabízí spíše takové vysvětlení, že byli jen zvědaví, co v něm najdou.

536218817
Vstup Windows 10 na scénu optikou zájmu o Windows Store

Co zajímavého jsme ve Windows Storu našli my? Podívejte se v druhé kapitole!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,