Hardware | CES 2017

HDMI 2.1 přinese podporu pro 8K, dynamické HDR i variabilní obrazovou frekvenci

O některých vlastnostech chystaného standardu HDMI 2.1 jsme poprvé slyšeli někdy v březnu, kdy se mluvilo především o dynamickém HDR. Kromě něj však přibyly i další novinky, které nyní byly oficiálně představeny. Do prvních produktů se nový standard dostane ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Nejvýraznější změnou je podpora nových rozlišení – především potom 8K při 60 snímcích za sekundu a také 4K při 120 FPS. Současná verze 2.0a si poradí pouze s 4K@60 a pro vyšší rozlišení je tedy nutný DisplayPort nebo SuperMHL.

8KComparison-840x484.jpg
Nové HDMI 2.1 je připraveno pro další krok ve vysokém rozlišení - 8K

Další zajímavou novinkou je dynamické HDR, které doplní statické HDR ze současné verze. Nový standard umožní měnit obrazové vlastnosti jako je jas, kontrast či gamut v závislosti na zobrazeném obsahu či scéně filmu.

Dynamická metadata, která budou obrazové vlastnosti řídit, mohou měnit vlastnosti obrazu pro každý zobrazený snímek. A protože jde o softwarovou záležitost, výrobci budou moci přidat podporu pro tuto funkci aktualizací firmwaru – samozřejmě tam, kde to bude dávat smysl s přihlédnutím k použitému zobrazovacímu panelu.

HDR3ImageComparison.jpg
Dynamické HDR má přinést lepší obraz i díky měnícím se obrazovým vlastnostem

HDMI 2.1 přinese také vlastnost, která bude mířit především do kategorie herních konzolí. Specifikace bude podporovat dynamickou zobrazovací frekvenci, podobně jako to dnes umí FreeSync. Tím bude omezeno nepříjemné trhání při hraní nebo snížen input lag. První informace naznačují, že s HDMI 2.1 by měl přijít Microsoft a jeho chystaná konzole Xbox zatím známá pod označením Project Scorpio.

Pro přenos obrazu v rozlišení 8K s podporou HDR bude vyžadován nový kabel 48G, který byl rovněž představen. Jak již vyplývá z označení, bude jeho maximální propustnost 48 Gb/s. Bude zpětně kompatibilní s aktuálními zařízeními a mezi konektory se žádné změny nechystají. I nadále tak budeme používat HDMI standardní velikosti (typ A), mini HDMI (typ C) a micro HDMI (typ D).

BandwidthComparison.jpg
Nový kabel bude pracovat s propustností 48 Gb/s
Diskuze (13) Další článek: Asistentka Googlu zamíří na Android TV a Nvidia Shield

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,